Működnek a kínai megoldások, gyengül Észak-Korea

Kína több mint 30 százalékkal csökkentette májusi importját Észak-Koreából éves összevetésben, ami újabb jele annak, hogy a kínai szénimport leállítása a szomszédos országból milyen jelentősen befolyásolja  a két ország közötti kereskedelmet.

Kína 123,8 millió dollárért importált Észak-Koreából májusban, ami 31 százalék csökkenés tavaly májussal összevetve és 2014 júniusa óta a harmadik legalacsonyabb behozatali adat volt. A két ország kereskedelmi forgalmában a mélypont idén áprilisban volt 99,3 millió dollárral, a második legkisebb forgalmat márciusban jegyezték fel.

A gyenge adatok elsősorban azzal a döntéssel állnak összefüggésben, hogy Kína áprilistól leállította a szénimportot Észak-Koreából, ami jelentősen csökkenti Phenjan devizabevételeit.

A pénteki közlés szerint Kína májusi kivitele Észak-Koreába áprilishoz képest 11 százalékkal, éves összevetésben közel harmadával nőtt. Phenjannak csaknem 1 milliárd dollár bevételkiesést okozott, hogy Kína tavaly jelentősen csökkentette a szénimportját Észak-Koreából, de az idei veszteség valószínűleg még nagyobb lesz, mivel márciusban a kínai szénimport 99 százalékkal esett februárhoz képest, áprilisban pedig megszűnt a behozatal.

Az észak-koreai szénexport kiesésének legnagyobb haszonélvezője Mongólia, ahonnan megugrott a kínai szénimport. Mongólia az idei első öt hónapban 1,01 milliárd dollár értékben exportált szenet, ami 4,6-szorosa az egy évvel korábbinak.

A Nikkei című japán lap a hét elején arról írt, hogy Kína hosszú hónapok óta csökkenti az országban dolgozó észak-koreaiak számát is. A gazdasági napilap megjegyezte, hogy japán és amerikai vélemények szerint az egyik leghatékonyabb nyomás Phenjanra az olajszállítások csökkentése mellett a Kínában dolgozó észak-koreaiak számának a mérséklése, mivel ez Phenjan egyik fontos devizabevételi forrása.

A lap úgy tudja, hogy még tavaly márciusban – amikor az ENSZ BT határozatban ítélte el Észak-Koreát a negyedik kísérleti atomrobbantása miatt – a kínai hatóságok azt javasolták egyes cégeknek, hogy ne alkalmazzanak észak-koreaiakat. Azóta ezeknek a kínai cégeknek a száma fokozatosan nő, különösen az Észak-Koreával határos kínai tartományokban.

Egy másik japán lap, a Jomiuri Sinbun dél-koreai hírszerzési adatokra hivatkozva pedig arról számolt be, hogy az utóbbi időszakban Kína valószínűleg csökkentette a kőolaj- és feldolgozott olajtermékek exportját Észak-Koreába. Helyi beszámolók szerint májusban háromszorosára ugrott a benzin ára, majd némileg csökkent, jelenleg kétszeres az ár a május előtti szinthez képest.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Szakértők szerint Japán és az Egyesült Államok gyakorlatilag kimerítették azokat a lehetőségeket, amelyekkel nyomást gyakorolhatnak Észak-Koreára, hogy hagyjon fel nukleáris kísérleteivel. Ezért kulcsfontosságúvá vált Kína, amely Észak-Korea legfontosabb kereskedelmi partnere. Phenjan külkereskedelmének 90 százalékát bonyolítja le Pekinggel.
Egyes becslések szerint Kínában mintegy 90 ezer észak-koreai vállal munkát, több százmillió dollárral gyarapítva Észak-Koreát.

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »