Orosz–amerikai pengeváltáshoz vezetett egy szíriai harci gép kilövése

A szíriai hadsereg egy harci repülője lelövésével vádolta meg vasárnap este a nemzetközi koalíciót, amely szerint szövetségesei védelmében cselekedett. A tájékoztatás szerint az incidens vasárnap kora este történt.

A szíriai hadsereg közleménye azt írta, hogy a sugárhajtású gép bevetésen volt az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet ellen Rakkától 30 kilométerre délre, amikor az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció lelőtte. A repülő lezuhant, darabokra tört, pilótáját eltűntnek nyilvánították. A történteket a hadsereg vérlázítónak minősítette közleményében, amelyet a szíriai állami tévé is ismertetett.

Az Egyesült Államok Középső Parancsnoksága (CENTCOM) egy közleményben arról számolt be, hogy a szíriai kormánygépet egy koalíciós partnere, a kurd és arab milíciákból álló Szíriai Demokratikus Erők (SDF) ernyőszervezet védelme érdekében lőtték le. Az állítás szerint a szíriai Szu-22-es vadászbombázó Rakkától délre, a koalíció által támogatott erőket bombázta. Ezt követően azonnal egy amerikai F/A-18 Hornet (Lódarázs) vadászgépet vezényeltek a térségbe, amely végzett a szíriai kormánygéppel.

Moszkva agressziót kiáltott

Agressziónak és terroristákat támogató cselekedetnek nevezte hétfőn Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes, hogy egy amerikai vadászgép vasárnap lelőtte Szíriában a hadsereg egyik harci repülőgépét.

„Ezt úgy kell tekinteni, mint a nemzetközi jogi normákat semmibe vevő amerikai irányvonal folytatását. Függetlenül attól, hogy kik vannak hatalmon Washingtonban, hozzászoktak ahhoz, hogy vannak bizonyos normák és körülmények, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy lekezelően viselkedjenek, és egyes helyzetekben nyíltan figyelmen kívül hagyják a legelemibb nemzetközi magatartási szokásokat” – mondta Moszkvában újságíróknak Rjabkov.

A külügyminiszter-helyettes emlékeztetett arra, hogy az orosz fél egy igazi, széles terrorellenes koalíció létrehozását szorgalmazza. „Erő alkalmazása nélkül a terroristákat nem lehet legyőzni. De jelen esetben a kormányerők repülőgépére mértek csapást. Ez, ha úgy tetszik, pontosan azoknak a terroristáknak jelent segítséget, akik ellen az Egyesült Államok harcol, azt hangoztatva, hogy terrorellenes politikát folytat” – fogalmazott.

Az orosz védelmi minisztérium hétfőn bejelentette, hogy az eset miatt az orosz légvédelem célpontnak fogja tekinteni és kísérni fogja a szíriai nemzetközi koalíció repülőgépeit és drónjait az Eufrátesz folyótól nyugatra.

„Azokon a területeken, az Eufrátesztől nyugatra, ahol az orosz légierő harci feladatokat hajt végre, az orosz szárazföldi és légi légvédelem minden légi objektumot, beleértve a nemzetközi koalíció repülőgépeit és drónjait, légi célpontként fog azonosítani és kísérni” – áll az orosz tárca közleményében.

Ami a légi koordinációt illeti, a megállapodás azt hivatott megelőzni, hogy az Egyesült Államok és Oroszország légiereje véletlenül egymást támadja szíriai manőverei során. Moszkva most ezt az összehangolást függesztette fel.

Korábban írtuk:

Forrás: MTI/Reuters/AFP/TASZSZ/AP

Friss hírek