Trump bekeményít Kubával szemben

Donald Trump amerikai elnök pénteken szabad és nemzetközileg ellenőrzött választásokra szólította fel Kubát, egyúttal a kubai emberi jogi helyzet javításához kötötte az amerikai-kubai viszony jövőjét. Az elnök a floridai Miami kubai negyedében tartott beszédében kormányzata várható új Kuba-politikáját vázolta fel.

Elöljáróban reményét fejezte ki, hogy Kuba nemsokára szabad ország lesz, majd kárhoztatta elődje, Barack Obama volt elnök Kuba-politikáját. Szörnyűnek és elhibázottnak minősítette az Obama-kormányzat szerinte egyoldalú megállapodását Havannával, és bejelentette, hogy azonnali hatállyal törli e megállapodás egyes elemeit.

Megállapította, hogy az utazási és a kereskedelmi könnyítések nem a kubai népet, hanem az ottani kormányzatot és hadsereget gazdagították.

Donald Trump bejelentette: kormánya új politikát hirdet, és a jövőbeni amerikai Kuba-politikát a kubai emberi jogi helyzet javításához és a havannai kormányzatnak a politikai és gazdasági szabadság megteremtése érdekében teendő konkrét lépéseihez köti.

Az új Kuba-politika első intézkedéseként – szigorúan alkalmazva az Egyesült Államok törvényeit – Washington érvényben tartja a kubai kormányzat elleni szankciókat mindaddig, amíg a szigetországban nem bocsátják szabadon a politikai foglyokat.

„Nem maradunk többé csöndben a kommunista elnyomással szemben”

– fogalmazott Trump a jelenlévők hangosan éljenzése közepette. Utóbbiak között volt Marco Rubio, kubai gyökerű floridai republikánus szenátor is, aki jelentős mértékben vett részt az új Kuba-politika kimunkálásában.

Trump kifejtette, hogy szigorítják a Kubába irányuló turistautak feltételeit, és a washingtoni adminisztráció nagyon szigorúan őrködik majd afelett, hogy ne áramoljon túl sok dollár a szigetországba.

Hangsúlyozta: intézkedéseinek célja az, hogy a havannai kormányzat és a hadsereg megkerülésével a kubai nép életkörülményeit javítsa. Ezzel a kubai hadsereg tulajdonában álló vállalati konglomerátumra célzott, amelynek jelentős érdekeltségei vannak a gazdaság sok szektorában.

Az Egyesült Államok elnöke egyúttal új tárgyalásokra szólította fel a havannai vezetést. „Tiszteletben tartom a kubai szuverenitást, de nem fordítok hátat a kubai népnek” – fogalmazott. Hozzátette: készen áll és képes rá, hogy új megállapodást kössön, de ennek a megállapodásnak „a kubai nép érdekeit kell szolgálnia”.

Az elnök döntései – bár nem egy republikánus törvényhozó óvni próbálta őt a „nyitás” politikájának visszafordításától – nem váratlanok. Donald Trump már a tavalyi elnökválasztási kampányban azt ígérte, hogy „egyetlen tollvonással” semmissé teszi elődje Kuba-politikáját, akkor még a diplomáciai viszony helyreállítását is megkérdőjelezte.

Miközben az elnök a floridai metropoliszban beszélt, a Fehér Ház közleményben szögezte le a Kuba elleni szankciók változatlan érvényben maradását, és azt, hogy Washington az ENSZ-nek e szankciók feloldására irányuló minden kezdeményezését megvétózza majd.

Washingtonban a pénzügyminisztérium közzétette az utazásokat és a pénzügyi tranzakciókat korlátozó szabályozásokat. Ezek átmeneti időre lesznek érvényben, amíg nem véglegesítik őket. A külügyminisztériumban pedig bejelentették, hogy rövid időn belül nyilvánosságra hozzák azon kubai cégek listáját, amelyekkel amerikai vállalatok nem működhetnek együtt.

  • Bejött a papírforma
A Fehér Házból kiszivárgott – vagy kiszivárogtatott – előzetes hírek is azt sugallták, hogy az amerikai elnök szigorításokat hirdet meg a kétoldalú viszonyban, s lényegében „bezárja” az elődje, Barack Obama elnök által Kuba és az Egyesült Államok között megnyitott kapuk egy részét. Nem voltak alaptalanok az információk, melyek között szerepelt, hogy kormánya korlátozza amerikaiak kubai utazásait, s leállítja, vagy legalábbis nagyon megszigorítja amerikai cégek üzleti tárgyalásait a kubai hadsereg által ellenőrzött cégekkel (amelyek a gazdaság sok területén vannak jelen, s kivált nagy érdekeltségekkel rendelkeznek a turisztikában).

Kapcsolódó cikkeink:

Havanna: Trump megint rossz tanácsokat kapott

A kubai kormány visszautasította az amerikai elnök „ellenséges retorikáját”, de közölte, hogy kész a „tiszteletteljes párbeszédre” az Egyesült Államokkal a kölcsönös érdekek alapján. A helyi idő szerint péntek este a televízióban beolvasott nyilatkozat Donald Trump aznap bejelentett, a kétoldalú kapcsolatokat korlátozó intézkedéseire volt válasz.

„Az ellenséges kijelentésekkel megtűzdelt beszéd a nyílt konfrontáció korszakát idézte fel… A blokádot szigorító intézkedések azonban nem fogják elérni a céljukat és nem fogják meggyengíteni a forradalmat… Trump megint rossz tanácsokat kapott, és olyan döntéseket hozott, amelyek egy szélsőséges emigráns kubai kisebbség érdekeit szolgálják” – hangzik a nyilatkozat, amely azonban békülékenyebben folytatódik.

Kuba folytatni akarja a tárgyalásokat az Egyesült Államokkal számos területen. „Az eltelt két év megmutatta, hogy a két ország képes együttműködni és egymás mellett létezni civilizált módon” – üzente Havanna.

A kubaiak egyenes adásban követhették a televízióban Trump Miamiban elhangzott bejelentéseit, amelyek a hírügynökségek szerint sokakban aggodalmat keltettek.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI/EFE/Reuters/API

Friss hírek