Olasz választások: mindenhol kiesett az Öt Csillag Mozgalom

A Silvio Berlusconi vezette jobbközép és a Matteo Renzi vezette balközép pártjainak jelöltjei mérkőzhetnek meg a június 25-i második fordulóban a vasárnapi olaszországi időközi helyhatósági választások szinte teljes eredménye szerint, amely az ellenzéki Öt Csillag Mozgalom (M5S) jelentős visszaesését mutatja.

Az olasz sajtó értékelése szerint a jobb- és balközép pártok civil listákat állítva az M5S-sel szemben saját előnyükre használták ki a választók pártok iránti bizalomvesztését.

A Corriere della Sera című olasz napilap szerint az M5S minden városban vereséget szenvedett. A La Repubblica a Beppe Grillo alapította M5S omladozásáról írt, a La Stampa megjegyezte, hogy az eddigi hárompólusú olasz politika a helyhatósági választásokkal visszatért a hagyományos jobbközép-balközép felállásra, a civil mozgalomból lett, Beppe Grillo vezette párt sarokba szorításával.

Majdnem mindegyik jelentősebb városban szükség van második fordulóra, miután egyik jelölt sem szerezte meg a szavazatok több mint 50 százalékát, és szinte mindenütt a Silvio Berlusconi vezette Hajrá Olaszország (FI) és az Északi Liga közös jelöltje, valamint a Matteo Renzi vezette balközép Demokrata Párt (PD) és más baloldali formációk közös jelöltje mérheti majd össze az erejét.

Az M5S, amely a tavalyi időközi helyhatósági választásokon Róma és Torino városának főpolgármesteri székét is megszerezte, ezúttal nem jutott el a június 25-i második fordulóig, mivel az ország több nagy fontos városában veszített, köztük Genovában, a párt „szülővárosában” is.

Elemzők megjegyezték, hogy miközben az olasz választási reformról az utóbbi napokban kötött pártmegállapodás megbukott, egy másik politikai paktum sikerre vezetett. Az önkormányzatok többségében ugyanis helyi, úgynevezett civil listát vezető jelölt indult, aki mögött jobb- vagy balközép pártok sorakoztak fel.

A pártok így saját előnyükre használták ki az olasz választóknak a pártok iránti bizalomvesztését, miközben az egykori civil mozgalomból lett M5S eddigi sikersorozata megtorpant a belső pártviták és a korrupciós botrányok miatt.

Tavaly decemberben korrupciós vádakkal őrizetbe vették a római főpolgármesteri hivatal személyzeti igazgatóját, Raffaele Marrát, Virginia Raggi főpolgármester, az ellenzéki Öt Csillag Mozgalom (M5S) tagjának bizalmi munkatársát.

Most bukta el győzelmi esélyeit az Öt Csillag Mozgalom

Raffaele Marra börtönbe kerülése után lemondott Salvatore Romeo, a főpolgármester kabinetfőnöke, aki olyan, 30 ezer eurós életbiztosítást kötött tavaly januárban, amely kedvezményezettjének Virginia Raggit jelölte meg. Raggi, miután tavaly júniusban polgármesterré választották, kabinetfőnökévé léptette elő Romeót, és háromszorosára emelte a fizetését.

Szappanoperába illik a római városháza korrupciós botránya

A római belügyminisztérium közleménye szerint a szavazóknak alig több mint 60 százaléka élt voksolási jogával, míg az előző, 2012-es választásokon 67 százalékot meghaladó volt a részvételi hányad, a tavalyi időközi választásokon pedig 62,2 százalékos volt a részvétel.

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »