Észak-Korea hajók elleni rakétákat lőtt ki és megfenyegette Japánt

Észak-Korea csütörtökön több rakétát lőtt ki keleti partvidékéről, ezek feltételezhetően szárazföldi indítású, hajók elleni rakéták voltak – jelentette a dél-koreai hadsereg.

A szöuli vezérkar közleménye szerint a rakétákat helyi idő szerint a reggeli órákban indították Vonszan városának környékéről, és mintegy 200 kilométert repülve a tengerbe csapódtak. A közlemény hozzátette: Mun Dzse In dél-koreai elnököt haladéktalanul értesítették a történtekről.

„Észak-Korea több azonosítatlan lövedéket, feltételezhetően szárazföldi indítású, hajók elleni rakétákat lőtt ki reggel a Japán-tenger irányában Vonszan térségéből. A repülési távolság 200 kilométer volt” – olvasható a vezérkar közleményében, amely szerint a dél-koreai hadsereg teljes készültségét fenntartva fokozta északi szomszédjának megfigyelését, tekintettel az esetleges további provokációkra.

A dél-koreai hadsereg szóvivője sajtótájékoztatón közölte: Phenjan vélhetőleg precíziós csapásmérő képességét tesztelte, bizonyítva, hogy mennyire pontosan képes eltalálni egy nagyobb ellenséges hajót. A tisztségviselő rámutatott, hogy a különböző típusú rakéták tesztjével az észak-koreai rezsim fölénybe akar kerülni Szöullal és Washingtonnal szemben.

Ez volt Phenjan ötödik rakétaindítása, mióta a május elején megválasztott új dél-koreai elnök hivatalba lépett. A múlt hét elején – a szakértők elemzései szerint – Észak-Korea Scud típusú, rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki, amely 450 kilométert megtéve a Japán-tengerbe csapódott, Japán kizárólagos gazdasági övezetének számító térségbe, Szöul és Tokió tiltakozását vonva maga után.

Kapcsolódó cikkeink: 

Észak-Korea: Ha akarjuk, hamuvá változtatjuk Japánt

Egy magas rangú észak-koreai kormányilletékes arra figyelmeztette csütörtökön Tokiót, hogy ne hívja ki maga ellen a sorsot, mert válsághelyzet esetén Észak-Korea képes hamuvá változtatni a Japán-szigeteket.

Az észak-koreai „békebizottság” képviselője közleményében azért intézett kirohanást a tokiói kormány ellen, mert Japán, követve az Egyesült Államok példáját, tovább szigorítja a Phenjan elleni szankciókat. Phenjanban azt is nemtetszéssel fogadták, hogy a tokiói vezetők keményen bírálták Észak-Koreát a G7-ek minapi csúcstalálkozóján és egy szingapúri biztonságpolitikai konferencián.

„Rendkívüli helyzet esetén Észak-Korea képes hamuvá változtatni a Japán-szigeteket, még mielőtt csapást mérne az Egyesült Államokra” – áll a közleményben, amely szerint, ha Japán valóban aggódik saját biztonsága miatt, akkor felül kell vizsgálnia a Phenjannal szembeni ellenséges politikáját, el kell érnie az amerikai katonai támaszpontok bezárását saját területén, és nem kéne eljátszania az Egyesült Államok „pudlijának” szerepét. „Japán továbbra is a koreai nép esküdt ellensége” – szögezi le az illetékes.

Az észak-koreai atom- és rakétaprogram miatt Tokió gyakorlatilag teljesen betiltotta a kereskedelmet Észak-Koreával, megszakított a két ország közötti mindennemű közvetlen közlekedést, kemény vízumkorlátozásokat vezetett be, nem engedélyezi a belépést japán kikötőkbe olyan hajók számára, amelyek előzőleg Észak-Koreában jártak.

Forrás: MTI/Reuters/Yonhap/TASZSZ

Friss hírek

Kinek ajánlott a hajbeültetés? (x)

A kopaszodás nem visszafordítható folyamat, így a hajbeültetés bizonyul az egyetlen hatékony megoldásnak a problémára megszüntetésére. Felmerülhet azonban a kérdés, hogy alkalmasak vagyunk-e egyáltalán a beavatkozásra, illetve hogy milyen kritériumoknak kell megfelelnünk. 

Read More »