May akár emberi jogi törvényeket is módosítana a terror miatt

Theresa May brit miniszterelnök szerint kormánya kész akár az emberi jogi törvényeket is módosítani, ha ez szükséges a terrorizmus elleni fellépéshez.

May a Londontól nyugatra fekvő Slough városában tartott kedd esti kampánygyűlésén, az elmúlt nem egészen három hónap három – köztük a legutóbbi – nagy-britanniai terrortámadására utalva kijelentette, hogy „ebből elég volt”, és a terror elleni harchoz változtatásokra van szükség.

A szükséges változtatások között említette, hogy a terrorcselekményekért elítéltekre a jelenleginél hosszabb börtönbüntetéseket kell kiróni, könnyebbé kell tenni a hatóságok számára a terrorista tevékenységgel gyanúsított külföldiek visszatoloncolását saját országukba, valamint korlátozni kell a gyanúsítottakat szabadságjogaikban és mozgásukban olyan esetekben is, amikor bizonyítható ugyan, hogy veszélyesek, de a bizonyítékok nem elégségesek a bírósági büntetőper megindításához.

Theresa May szerint ha a brit emberi jogi törvények e cselekvési program megvalósítását gátolják, akkor e törvényeket is módosítani kell.

Az ellenzék bírálta a konzervatív párti miniszterelnök terveit

Tim Farron, a Liberális Demokraták vezetője kedd esti nyilatkozatában kijelentette: e programjával Theresa May a szabadságot korlátozná, nem a terrorizmust.

Jeremy Corbyn, a legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője és miniszterelnök-jelöltje szerint a megfelelő válasz az utóbbi időszak terrortámadásaira a konzervatív kormány által kezdett rendőrségi leépítések megállítása, a rendőrség és a biztonsági szolgálatok költségvetésének emelése.

Corbyn hétfőn lemondásra szólította fel Theresa Mayt a rendőrség létszámának csökkentése miatt. A munkáspárti vezető egy hétfői kampánygyűlésen kijelentette: a kormányfővel a csütörtöki előrehozott parlamenti választásokon „meg kell fizettetni” a rendőrségi létszámcsökkentések árát. Bővebben

May ugyanakkor kijelentette: a takarékossági intézkedések a terrorelhárító szolgálatok tevékenységét nem érintették, a kormány ezerötszázzal növelte a terroristák elleni fellépésre kiképzett fegyveres rendőri osztagok létszámát.

May belügyminisztersége idején, 2010 és 2016 között a konzervatív kormány 19 ezer fővel csökkentette az országos rendőri állományt.

Kapcsolódó cikkünk: May nemzetközi megállapodást sürget a szélsőséges tartalmak ellen

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »