Megindul a lejtőn a Dél-afrikai Köztársaság?

Nyolc év óta először recesszióba csúszott a Dél-afrikai Köztársaság gazdasága, miután a január-márciusi időszakban már a második egymást követő negyedévben csökkent a hazai össztermék (GDP) az előző három hónaphoz képest.

A statisztikai hivatal kedden kiadott jelentése szerint a gazdaság teljesítménye 0,7 százalékkal esett vissza január-márciusban negyedéves szinten, azaz romlott a helyzet a tavalyi utolsó negyedévben mért 0,3 százalékos csökkenéshez képest. 2009 második negyedéve óta először fordult elő, hogy két egymást követő negyedévben zsugorodott a GDP a Dél-afrikai Köztársaságban, bár elvétve akadt egy-két negyedév, amikor csökkent a gazdaság teljesítménye.

A Reuters által megkérdezett elemzők 0,9 százalékos növekedésre számítottak az első negyedévről. Az első negyedévben a kereskedelmi forgalom 5,9 százalékkal csökkent, emellett az elektromos energia termelésének 4,8 százalékos és a feldolgozóipar kibocsátásának 3,7 százalékos visszaesése húzta le a gazdaság teljesítményét. A szolgáltatási szektor – ideértve a pénzügyi ágazatot, a közlekedést, a kereskedelmet, a kormányzati és a személyi szolgáltatásokat – is zsugorodott, 2009 második negyedéve óta először, mégpedig 2 százalékkal.

A tavalyi nehéz év után viszont kivételként növekedett a bányaipar, 12,8 százalékkal és a mezőgazdaság is, 22,2 százalékkal.

Az afrikai kontinens legiparosodottabb országának gazdasági teljesítménye éves összevetésben 1,0 százalékkal növekedett január-márciusban, szemben az előző negyedévben mért 0,7 százalékkal.

A csalódást keltő GDP-adatok közzététele után a dél-afrikai fizetőeszköz, a rand árfolyama tovább gyengült a dollárhoz képest, napi mélypontján 1,15 százalékos mínuszban forgott, így egy dollárért már 12,69 randot kellett adni.

Két hónappal a piacok és a befektetők bizalmát élvező pénzügyminiszter menesztése után tovább növekszik a nyomás a kormányon, hogy tegyen intézkedéseket a növekedés gyorsítására, ha valóban el akarja kerülni, hogy a nagy hitelminősítő intézetek tovább rontsák az ország államadós-besorolását.

A gyenge gazdasági növekedés és a súlyos belpolitikai feszültségek miatt a nagy nemzetközi hitelminősítők közül az S&P április elején a bóvli kategóriába süllyesztette a Dél-afrikai Köztársaság államadós-besorolását. A Fitch Ratings pár nappal később ugyancsak befektetésre már nem ajánlott, spekulatív szintre rontotta az ország adósbesorolását. A Moody’s Investors Service még az alsó középkategóriájú államadósok („Baa2” szint) között tartja nyilván Dél-Afrikát, de a valószínűleg leminősítést eredményező felülvizsgálatot elindította.

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek