Az oroszok szerint az USA nélkül nincs értelme a klímaegyezménynek

Az Egyesült Államok részvétele nélkül működésképtelen a párizsi klímaegyezmény, de Oroszország tartja magát a megállapodáshoz – jelentette ki Andrej Belouszov orosz elnöki tanácsadó pénteken Szentpéterváron.

“Amennyire meg tudom ítélni a kilépés viszonylagos, mert kimondatott, hogy az amerikai kormányzat a problémák igazságosabb megoldására törekszik. De elvi alapon természetesen nagyon sajnálom a történteket, mert nem szabad megváltoztatni a meghozott döntéseket” – mondta az elnöki tanácsadó újságíróknak nyilatkozva.

“Természetesen nyilvánvaló, hogy az Egyesült Államok nélkül a párizsi megállapodás működésképtelen, mert az Egyesült Államok az egyik legnagyobb károsanyag-kibocsátó” – tette hozzá.

Belouszov hangsúlyozta, hogy Oroszországnak a párizsi klímaegyezményben való részességét nem befolyásolják a partnerek döntései. Mint mondta, Moszkvában tanulmányozzák az amerikai kilépés lehetséges következményeit.

Hasonlóképpen nyilatkozott Arkagyij Dvorkovics orosz miniszterelnök-helyettes, aki kijelentette, hogy Moszkva a washingtoni döntés ellenére is tartja magát a megállapodáshoz. “A részvétel mellett döntöttünk, és nem hiszem, hogy ezt megváltoztatnánk” – fogalmazott a RIA Novosztyi hírügynökségnek.

Szergej Ivanov környezetvédelmi elnöki biztos az Oroszország “északi fővárosában” megtartott gazdasági fórumon kijelentette, hogy Donald Trump amerikai elnök döntése a választási kampány során tett ígérete alapján előrelátható volt. Ugyanakkor rámutatott, hogy Trump készségét fejezte ki arra, “hogy folytassa a munkát az ökológiai problémák ügyében”.

Szergej Donszkoj, a természeti erőforrásokért felelős miniszter ugyancsak Szentpéterváron azt mondta, hogy Oroszország feltehetően 2020-ig ratifikálni fogja a párizsi klímaegyezményt. Az erről szóló végleges döntést várhatóan leghamarabb 2019 januárjában fogják meghozni Moszkvában.

Donszkoj szerint Oroszország döntésére nem az Egyesült Államok, hanem a fő kereskedelmi partnerei klímastratégiája gyakorol majd hatást. Rámutatott, hogy a BRICS-országcsoport többi tagja (Brazília, India, Kína, Dél-Afrika), az EU, Norvégia, Japán és Dél-Korea érvényesítheti a “szénprotekcionizmus” elvét, amelyik csökkentené az orosz export lehetőségeit.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője még Trumpnak az egyezményből való kilépésről szóló bejelentése előtt újságírókkal azt közölte, hogy Oroszország nagyra becsüli a párizsi klímamegállapodást, és hogy annak nem lehet alternatívája. Hozzátette ugyanakkor, hogy az egyezmény végrehajtása nem lesz annyira hatékony annak “kulcsfontosságú aláírói nélkül”.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Enyhít Olaszország, de turistáknak még kell a gyorsteszt

Az október végétől bevezetett szigorú óvintézkedéseket további öt tartományban törölték el, így a 20 olasz tartományból már csak nyolcban maradtak jelentőse korlátozások. A külföldről Olaszországba érkező európai uniós állampolgárok számára azonban továbbra is kötelező a belépés előtti 48 órában végzett PCR teszt vagy antigén gyorsteszt.

Read More »