A NAFTA továbbra is kényes ügy

Donald Trump amerikai elnök és Justin Trudeau kanadai miniszterelnök a G-7 csúcstalálkozó utolsó, szombati napján rövid megbeszélést folytatott. A kétoldalú kereskedelmi kérdések megvitatására sor került ugyan, úgy tűnik Trump legutóbbi fenyegetőzése a kanadai tejtermékek kapcsán nem került szóba.

Mindentől függetlenül, az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi egyezmény (NAFTA) mindkét ország számára nagy és fontos dolog, sokkal több, mint a tejtermékek és faanyag fölötti marakodás. Az amerikai kormányzat május 18-án hivatalosan elindította a tárgyalásokat Kanadával és Mexikóval a NAFTA korszerűsítésére. Ezzel elindult a 90 napos konzultáció a kongresszussal és a közvéleménnyel, így augusztus 16-án megkezdődhetnek a tárgyalások a szerződésben részes másik két országgal.

Az amerikai mezőgazdaság vezetői árgus szemekkel figyelik a 23 éves megállapodás megváltoztatására irányuló erőfeszítéseket, amelyeket egyesek tisztességtelennek tartanak az amerikai tejtermelők és frissáru termesztők szempontjából. Mások azonban nem értenek egyet: ők azt mondják, hogy a megállapodás előnye az általános kereskedelem növelése és az amerikai sertéshús, a kukorica és még a kaliforniai bor iránti kereslet fellendítése.

A Trump adminisztráció azzal vádolja Kanadát, hogy lényegében kirekeszti az amerikai tejtermelőket az úgynevezett ultraszűrt tej piacáról, melyet sajt-, joghurt- és fagylaltkészítéshez használnak. Az elnök áprilisban „szégyen gyalázatnak” nevezte a kanadai akciót, és szokásához híven még Twitteren is hangot adott nemtetszésének: „Kanada Wisconsinban és más határállamokban nagyon nehézzé tette a boldogulást tejtermelőink számára”.

A kanadaiak elutasítják az állításokat, hogy a hazai tejkoncentrátumok vásárlásának ösztönzője a protekcionizmus lenne, és azzal érvelnek, hogy nem őket kellene hibáztatni azért, mert az amerikai tejtermelők nem tudják eladni a többletet.

Donald Trump ellenzi a multilaterális szabadkereskedelmi egyezményeket. Választási ígéretéhez híven már első munkahetének első napján, január 23-án aláírta azt a rendeletet, amelynek értelmében az Egyesült Államok kilép a Csendes-óceáni Partnerség (TPP) nevet viselő egyezményből.

„Sok problémát megvitattunk” – kivéve a tejtermékeket

Szombaton, a G-7 csúcstalálkozón a két elnök megbeszélése után Trudeau-t arról kérdezték, hogy mire jutottak Trumppal. A kanadai miniszterelnök azt mondta, hogy „sok dolog szóba került”: megemlítette a puhafát, az űrkutatást és az acélt, de a tejtermékeket nem.

A mezőgazdaság csak egy kis része a NAFTA-nak, mivel az újratárgyalás kritikus elemei az elektronika, az autóipar és az űrkutatás.

Kapcsolódó cikkünk: Nehéz helyzetbe kerültek a nagy amerikai autógyártók

Trudeau hivatalának nyilatkozatában az áll, hogy a két elnök „megerősítette elkötelezettségét a világ legmélyebb gazdasági partnerségével kapcsolatban. Az országaink közötti kereskedelem támogatja a munkahelyteremtést a határ mindkét oldalán és a középosztály növekedését, továbbá 2016-ban 882 milliárd dollárra értékelték”.

A háttérben azonban aggodalmak merülnek fel azzal kapcsolatban, hogy Észak-Amerika továbbra is a szabad kereskedelem bástyája marad-e. A múlt héten a Nemzeti Sertéstenyésztők Tanácsa kiadott egy fehér könyvet a NAFTA előnyeiről, és rámutatott arra, hogy Mexikó az Egyesült Államok második legnagyobb sertéshús-exportpiaca, Kanada pedig a negyedik.

„A Mexikóba és Kanadába történő amerikai mezőgazdasági export megszakítása pusztító következményekkel járna a gazdálkodók, valamint a rengeteg amerikai feldolgozó és szállítmányozó iparági szereplő számára, nem is beszélve az itt dolgozó munkavállalókról” – áll a könyvben.

Mindazonáltal Trump továbbra is határozottan kritizálja a NAFTA-t. Áprilisban „totális katasztrófának” titulálta az egyezményt az Egyesült Államok számára.

Kanada és Mexikó azonban 2016-ban az USA első és a második legnagyobb külföldi piacai voltak: a Kanadába irányuló export összege 266 milliárd dollár, míg a Mexikóba irányuló export 231 milliárd dollár volt.

A kaliforniai kapcsolat

Kaliforniában a Kanadába irányuló mezőgazdasági export több mint háromszorosára nőtt az elmúlt 15 évben, és Mexikóba irányuló export hasonló eredményeket mutat az állami adatok szerint. A kaliforniai termelésű dió a legmagasabb export Kanadába, amelyet a bor követ. Kanada továbbá a népszerű kaliforniai gyümölcsök és zöldségek első számú külföldi piaca.

A kaliforniai pincészeteket képviselő San Francisco-i Wine Institute szerint a kaliforniai borok a legnépszerűbb import asztali borok Kanadában, melyek még a francia borokat is megverték. A NAFTA keretében a Mexikóba irányuló borbevitel is jelentősen nőtt, de Kanadához képest továbbra is kevés.

Mégis a Wine Institute egy, az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériumának küldött levélben azt írta, hogy számos kihívással szembesülnek a kanadai piacra történő belépéskor. „Kanada fenntartja a diszkriminatív és megterhelő kereskedelmi akadályokat, melyek gátolják az amerikai borexportot” – mondta Tom LaFaille, a borászati csoport alelnöke. Például rámutatott arra, hogy egyes kanadai tartományok „szabályozzák az egyenlő hozzáférést az amerikai borokhoz az élelmiszerüzletekben”.

Eközben Mexikó – Trump dühöngésének gyakori forrása – is kritika tárgyát képezi. Adam Putnam floridai mezőgazdasági miniszter áprilisban azzal kereste fel a Trump-kormányt, hogy vizsgálja meg „Mexikó tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatát”, ami speciális növényekre vonatkozott.

„Sajnos a NAFTA keretében létrehozott jelenlegi kereskedelmi környezet minden, csak nem egy tisztességes és egyenlő versenyfeltétel a floridai termelők számára” – mondta.

„Értékes ügyfelek és kereskedelmi partnerek”

Függetlenül a hibáktól, a legtöbb amerikai mezőgazdasági csoport támogatja a NAFTA korszerűsítését, és nem akarják felmondani a megállapodást.

„Mexikó és Kanada két nagyon nagy exportpiac az amerikai gazdaságok és farmok szempontjából. A gazdák ügyfelekként és kereskedelmi partnerekként tekintenek rájuk” – mondta Zippy Duvall, az amerikai Farm Bureau Federation elnöke.

A kukorica- és kukoricatermék exportja ma az amerikai termelők jövedelmének több mint 30 százalékát teszi ki. Mexikó a kukorica legfontosabb exportpiaca, míg Kanada szintén a kukorica és az etanol egyik legjelentősebb piaca.

Néhány mexikói törvényhozó azt javasolta, hogy az országnak át kellene váltania Argentínából származó kukoricára, ami igazán nagy csapás lenne az ebből élő amerikai gazdáknak. Itt jegyeznénk meg, hogy a kukoricatermelő államok körében Trump igen nagy népszerűségnek örvendett az elnökválasztás során.

Mexikó valóban arra törekszik, hogy csökkentse függőségét az északi szomszédjától, annak ellenére, hogy közel van az Egyesült Államokhoz, és könnyű az átjárás a két ország között.

„Első számú stratégiánk az, hogy továbbra is az amerikai piacra szállítsuk. Második stratégiánk a diverzifikáció: ezen is dolgozunk most” – mondta Ramon Paz, a mexikói Avokádótermelők és Csomagexportálók Szövetségének stratégiai tanácsadója.

Paz nemrég egy hetet töltött Kínában, és azt mondta, hogy ez a piac a „legvonzóbb” a jövőre nézve. Hozzátette, hogy a mexikói avokádógyártók visszatérnek az európai piacra, és további erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy növeljék az exportot Japánba, amely a harmadik legnagyobb piac az Egyesült Államok és Kanada után.

Kapcsolódó cikkünk: Kínai gyártók profitálhatnak Trump fenyegetőzéseiből

Paz szerint az avokádó exportjának közel 40 százaléka olyan mexikói csomagolóházakból érkezik, amelyek amerikai cégek leányvállalatai. Azt mondta, hogy ezek a szolgáltatások előnyökkel járnak az amerikai befektetők szempontjából, és szinten tartják az avokádómennyiséget az amerikai fogyasztók számára.

„Valójában mindez előny a kaliforniai termelőknek. A Mexikóból származó avokádó behozatala olyan szinten megnövelte a keresletet erre az árura, hogy napjainkban a kaliforniai termelők mindent el tudnak adni” – mondta Paz. Hozzátette, hogy a megnövekedett kereslet miatt Kaliforniában még több pénzt is kérhetnek a termékért.

  • További cikkeink a témában:

Forrás: CNBC / Kitekintő

Friss hírek