Venezuela inkább a lakosságát éhezteti, mint hogy csődöt jelentsen

Venezuela részben az olajár csökkenése, részben pedig a sorozatosan elhibázott gazdasági döntések miatt az elmúlt években egyre csak csúszott lefelé a lejtőn, a lakosság éhezik és tüntet, adósságait azonban még mindig rendben fizeti az állam, nem jelent csődöt – megnéztük az okokat.

Az IHS Markit elemzője, Diego Moya-Ocampos úgy fogalmaz, hogy bár az kétséges, hogy az ország meddig tudja még  tartani magát az adósságok törlesztésével, az elkötelezettségük egyértelműen erős.

Ezt mutatja az a tény is, hogy a kormányzat inkább csökkentette az élelmiszerek és az alapvető áruk importját, vállalva azt, hogy ezzel tovább nő a társadalmi elégedetlenség, de nem hajlandó feladni az adósságfizetést.

A kockázatot persze érzi a piac, az ország 20 éves államkötvényének hozama már 20,23%, azaz brutálisan magas például az amerikai 20 éves államkötvény 2,65%-os hozamához képest, ugyanakkor Venezuela rendben törleszt, egyelőre fel sem merült, hogy csődöt jelentene.

Ennek a kitartásnak több oka is van, egyrészt a jelenlegi rezsim számára nagy kudarcot jelentene a csőd. Az elnök, Nicolas Maduro elfogadottsága már nem csak a lakosság körében problémás, hanem a hadseregben és a kormányon belül is sokan szembefordultak vele. Ha a pénzpiacokról is kizárnák az országot egy csőd miatt, az mind Maduro, mind a venezuelai gazdaság számára csak újabb problémákat jelentene és jó eséllyel rövid időn belül a teljes gazdasági szektor orosz és kínai kezekbe kerülne.

Reggie Thompson, a Stratfor latin-amerikai részlegének elemzője szerint így a második fontos ok a csőd elkerülésére az, hogy a kormányzat nem szeretné kockáztatni az ország vagyontárgyait, egy csőd esetén ugyanis hosszadalmas perek elé nézne az ország, aminek a végén várhatóan lényegesen csökkene az állam tulajdonában álló eszközök mennyisége, azok a kötvénytulajdonosokhoz vándorolnának.

Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy Venezuela világ legnagyobb ismert olajkészletével rendelkezik – 300 milliárd hordós készlete még az OPEC vezető szerepét betöltő Szaúd-Arábia készleteinél is mintegy 10%-kal magasabb – , így tulajdonképpen megvan a fedezete a hitelek törlesztésére. Az olajkészletek egy része azonban már most is orosz és kínai hitelek fedezeteként szolgál, a két ország összesen már legalább 50 milliárd dollárnyi hitelt folyósított Venezuelának egy „pénzért olajat” típusú konstrukcióban, azaz pénzügyi törlesztés helyett Venezuela fizetésképpen olajat és benzint szállít a hitelezőknek.

Végül az utolsó ok arra, hogy Venezuela ne jelentsen csődöt, az a furcsa helyzet, hogy az ország államkötvényeinek tulajdonosai között számos magasrangú kormányzati tisztviselő található, így egy kormányzati csőd a kormány tagjainak személyes vagyonát is jelentősen csökkentené.

Kijelenthető tehát hogy kormányzati szinten valóban senkinek sem érdeke, hogy az ország csődöt jelentsen, a rendszerben azonban már vannak repedések. Az egyik ilyen repedés maga a venezuelai állam olajvállalat, a PDVSA, ami egyrészt azzal küzd, hogy az országban kialakult nyersanyaghiány miatt egységei elöregedtek és hiába van az országnak rengeteg olaja, egyre nehezebben tudják azt kitermelni, így Venezuela kitermelési szintje húszéves mélypontra került.

Másrészt a PDVSA maga is jelentősen el van adósodva, idén ősszel több mint 3 milliárd dollárt kellene törlesztenie, aminek teljesíthetősége már most is kérdéses, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy már leányvállalatainak részvényeit is hitelfedezetként használja. A PDVSA ugyanis tavaly houstoni leánycégének, a Citgo részvényeinek 49,9%-át letétbe adta az orosz Rosznyeftnek egy hitel fedezeteként. 

A PDVSA csődje esetén pedig így az orosz befolyás néhány kisebb nyíltpiaci vásárlással 50% fölé kerülhet egy amerikai székhelyű energetikai cégben, ami nemzetbiztonsági aggályokat is felvet, így az ügy máris eljutott Steven Mnuchinhez, az amerikai pénzügyminiszterhez.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Érdemes tehát figyelemmel kísérni a PDVSA sorsát, ugyanis ha az bukik, akkor várhatóan Venezuela is hamar eljut a csőd bejelentéséig. Persze, ha őszig ki tud tartani Maduro az ellenzéki tüntetőkkel szemben…

Forrás: CNBC / Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »