A manchesteri robbantó apját már ismerték a hatóságok

Szélsőségesként tartották számon a líbiai hatóságok Ramadán Belkászem Abedit, a manchesteri robbantó, Salman Abedi édesapját – közölte szerdán az al-Arabija pánarab televíziós csatorna.

A hatóságok szerint az 1965-ös születésű Ramadán Abedi korábban őrmesterként szolgált a helyi rendőrség különleges alakulatánál, ahonnan végül dezertált. A líbiai hatóságok később azért kezdték el keresni, mert a férfiról kiderült, hogy csatlakozott egy terroristaként nyilvántartott tripoli fegyveres csoporthoz.

Ramadán Abedi 1991 után a feleségével Nagy-Britanniába költözött, ahol politikai menedékjogot kapott. Néhány évvel később, 1994-ben Ramadán Manchesterbe – itt született később fia, Salman Abedi – költözött, ahol prédikációkat tartott a helyi mecsetben, melyet fia is gyakran látogatott.

Amber Rudd a BBC rádió szerda délelőtti politikai magazinműsorában nyíltan bírálta az amerikai titkosszolgálatokat is, miután a manchesteri merénylőről gyűjtött brit elhárítási információk egy része amerikai forrásokból kiszivárgott. Rudd a BBC-interjúban azt is elmondta: tudomása szerint a merénylő nemrégiben Líbiában járt, és nem sokkal a terrorcselekmény végrehajtása előtt tért vissza Nagy-Britanniába.

További részletek

Egyes beszámolók szerint Ramadán szoros kapcsolatokat ápolt egyebek között Abdel-Hakim Belhadzzsal, aki közeli munkatársa a – szélsőségesnek minősített – Muzulmán Testvériség iszlamista szervezet muftijának, Ali asz-Szalibinek – a nyugati hírszerző ügynökségek információi szerint Belhadzs az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet egyik aktív támogatója.

A 22 éves Salman Abedi hétfő éjjel hajtott végre öngyilkos merényletet a 21 ezer férőhelyes Manchester Arena rendezvénycsarnokban, ahol Ariana Grande amerikai énekesnő adott koncertet. Abedi az előadás végén, a Manchester Arena – a legnagyobb brit fedett rendezvényközpont – előcsarnokában, a koncertről távozó tömegben robbantotta fel a nála lévő pokolgépet. A robbantásban Abedi is életét vesztette.

Forrás: MTI/TASZSZ

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »