Hadiállapotról és orosz fegyverekről szólt Duterte keddi napja

Hadiállapotot hirdetett hatvan napra kedden Mindanao szigetén Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök, miután fegyveres összecsapás robbant ki a biztonsági erők és muzulmán szélsőségesek között.

A harcokban két katona és egy rendőr meghalt, 12-en megsebesültek. Az Iszlám Állam nevű terrorszervezettel is kapcsolatban álló Maute nevű szélsőséges csoport tagjai több épületet elfoglaltak, köztük egy iskolát és egy templomot, egy börtönt pedig felgyújtottak a mintegy 200 ezer lakosú Marawi városában, ahol a lakosság többsége muszlim.

„A kormány teljesen ura a helyzetnek, és tisztában vagyunk azzal, hogy a Maute, az Iszlám Állam és hasonló csoportok képesek arra, hogy ha csak korlátozott mértékben is, de megzavarják a békét” – magyarázta Ernesto Abella, Duterte szóvivője, aki szerint a szélsőségesek „nem riadnak vissza, hogy kárt okozzanak, és ártatlan életeket oltsanak ki”.

A Maute és az Abu Sayyaf nevű Fülöp-szigeteki terrorszervezet hűséget esküdött az Iszlám Államnak, Duterte viszont meg akarja akadályozni a szélsőséges eszmék terjedését az országban, és a terrorszervezetek eltiprását ígérte.

Kapcsolódó cikkünk: Duterte is harcba szállt az Iszlám Állam ellen

Rolando Bautista dandártábornok a mindanaói helyzettel kapcsolatban azt mondta: mintegy 100 fegyveres rejtőzhet szerte a szigeten tízfős csoportokban, és azt próbálják megmutatni az Iszlám Államnak, hogy ütőképesek. Delfin Lorenzana védelmi miniszter azt ígérte: szerda reggelre 1000 katonát vezényelnek Marawiba, egyúttal arra figyelmeztette a helyieket, hogy ne hagyják el otthonaikat.

Duterte orosz fegyverekre számít a terrorizmus elleni harcban

A Fülöp-szigetek arra számít, hogy Oroszország korszerű fegyverekkel látja el a terrorizmus elleni harcban – jelentette ki Rodrigo Duterte fülöp-szigeteki elnök, amikor kedd este a Kremlben fogadta őt Vlagyimir Putyin orosz államfő.

Duterte eredetileg csütörtökön találkozott volna Putyinnal, de lerövidítette oroszországi látogatását, miután Mindanao szigetén kedden fegyveres összecsapás robbant ki a biztonsági erők és muzulmán szélsőségesek között. A fülöp-szigeteki vezető közölte vendéglátójával, hogy a történtek miatt sürgősen haza kell térnie. Elmondta, hogy kormánya fegyvereket rendelt meg az Egyesült Államoktól, „de a helyzet ott most nem teljesen sima”.

Putyin reményét fejezte ki, hogy a konfliktust, amely miatt hatvan napos hadiállapotot hirdettek ki Mindanaón, gyorsan és kis veszteségekkel lehet majd elrendezni. Az orosz elnök részvétét fejezte ki a terrortámadás halálos áldozatai miatt.

A találkozón orosz részről részt vett Szergej Lavrov külügyminiszter, Jurij Usakov elnöki tanácsadó, és Makszim Oreskin, a gazdaságfejlesztési tárca vezetője. A délkelet-ázsiai országot az államfő mellett Alan Peter Cayetano, a külügyi és Delfin Lorenzana, a védelmi tárca vezetője, valamint Christopher Lawrence Go különleges elnök tanácsadó képviselte.

Duterte Moszkvából hirdettette ki a hadiállapotot. Kedden elmaradt a délkelet-ázsiai államfő és Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök találkozója.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »