Összeállt az új francia kormány névsora

Közzétette az új francia kormány névsorát a tisztségébe múlt vasárnap beiktatott új elnök, Emmanuel Macron hivatala: a kabinetnek 18 minisztere lesz, köztük öt baloldali, három centrista, két jobboldali politikus, egy népszerű környezetvédő aktivista és egy, az Antillákról származó vívóbajnok – idősek és fiatalok, politikai nagyágyúk és új arcok egyaránt vannak köztük, a férfiak és nők aránya pedig egyenlő.

A normandiai Le Havre volt polgármestere, a 46 éves mérsékelt jobboldali Edouard Philippe vezette kabinetnek öt baloldali minisztere van, közöttük ketten az előző államfő, a szocialista Francois Hollande elnöksége alatt is miniszterek voltak: Jean-Yves le Drian, az új külügyminiszter és Annick Girardin, a tengeren túli területek minisztere, aki Manuel Valls kormányának volt közszolgálatügyi minisztere.

Jean-Yves le Drian Hollande kormányában öt éven át a védelmi tárcát vezette. A 69 éves breton politikust nagyra tartják pragmatizmusa, diszkréciója és hatékonysága miatt, a fegyveres erők vezetőjeként és fegyverexportőrként is bizonyított. Minisztersége alatt a francia hadsereget négy fronton vetették be: a Száhel-övezetben, Közép-Afrikában, valamint Irakban és Szíriában az Iszlám Állam terrorszervezet ellen, továbbá Franciaországban a Sentinelle terrorellenes műveletben.

Gérard Collomb szenátor, Lyon szocialista polgármestere a belügyi tárgyát vezeti. A 69 éves Collomb Macron régi támogatója. Hatékony, de tekintélyelvű hírében álló politikus, aki 2001 óta áll a harmadik legnagyobb francia város élén.

Richard Ferrand szocialista képviselő, Macron mozgalmának, az En Marche! (Indulás!) kampányának oszlopa a „területek kohéziójáért” felelős tárcát vezeti, Jacques Mézard baloldali szenátor a mezőgazdasági miniszteri tisztséget kapta.

A kormány három tagja a centrista Modem párt színeiben politizál: Sylvie Goulard védelmi, Francois Bayrou igazságügyi és Marielle de Sarnez európai ügyi miniszter lett.

A franciák által kevéssé ismert 52 éves Goulard centrista politikus pályája nagy részét Brüsszelben töltötte, 2001 és 2004 között az Európai Bizottság akkori elnökének, az olasz Romano Prodinak a tanácsadója volt. 2009 óta európai parlamenti képviselő, meggyőződéses Európa-barát, aki nagyban hisz abban, hogy a francia-német együttműködés képes előrevinni Európát.

A jobboldali Köztársaságiakat az új kabinetben Bruno Le Maire gazdasági és Gérald Darmanin pénzügyminiszter képviseli. Bruno le Maire Nicolas Sarkozy korábbi jobboldali elnök kormányában európai ügyi államtitkár (2009), majd mezőgazdasági miniszter volt (2009-2012). A 42 éves parlamenti képviselő az első jobboldali vezetők között volt, akik felajánlották együttműködésüket az új elnöknek.

Az új kormánynak több, a civil társadalomból érkezett minisztere van, egyikük Nicolas Hulot 62 éves környezetvédő, volt televíziós műsorvezető, aki a gazdasági és szolidáris átmenet minisztériumát vezeti. Az új sportminiszter az Antillákról származó vívónő, a 45 éves Laura Flessel a kardvívás ötszörös olimpiai bajnoka, hatszoros világbajnok és egyszeres Európa-bajnok, aki 2012-ben fejezte sportolói karrierjét.

A kulturális tárca vezetője a 65 éves Francoise Nissen, az Actes Sud neves kiadóvállalat főnöke, aki várhatóan már szerda este részt vesz Cannes-ban a 70. filmfesztivál megnyitóján.

A kormány első ülése várhatóan csütörtökön lesz. A kormány összetételének közzététele egy napot késett, miután a közélet tisztaságának jegyében ellenőrizték a leendő miniszterek pénzügyi helyzetét és esetleges összeférhetetlenségét – áll az elnöki hivatal honlapján.

Forrás: MTI/AFP/Reuters

Friss hírek