Juncker: Nemsokára befejezzük Románia megfigyelését

Jean-Claude Juncker csütörtökön bukaresti látogatásán megerősítette korábbi vállalását, miszerint az Európai Bizottság (EB) 2019-ig lezárja az úgynevezett Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmust (MCV), amellyel a romániai igazságszolgáltatás reformját, a jogállamiság megerősítését követi figyelemmel.

Az EB elnöke Klaus Iohannis román államfővel és Sorin Grindeanu miniszterelnökkel is tárgyalt az MCV lezárásáról, egyúttal támogatást ígért Románia régóta halogatott schengeni tagfelvételéhez.

A témáról – a román elnöki hivatalban rendezett Európa-napi fogadáson – a nyilvánosság előtt is beszélt: szerinte mindkét célkitűzésnek teljesülnie kell 2019-ig, amikor az első félévben, történelme során először, Románia tölti majd be az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét. „Nem lehet úgy elnökölni az EU-ban, hogy közben ellenőrzés alatt állsz” – magyarázta az EB elnöke.

Juncker az EU Brexit utáni jövőjéről rendezett bukaresti lakossági fórumon kijelentette: nem fognak újabb tagállamok távozni az unióból, mert a „boncolásnál látni fogják, hogy nem éri meg”. Kifejtette: Európa kis földrész, nagy demográfiai gondokkal, és a széthúzás csökkenti gazdasági befolyását. „Csak együtt lehetünk erősek” – szögezte le az európai politikus.

Egy másik kérdésre válaszolva azt mondta: a korrupció az egyik legnagyobb baj Romániában, de nem ez az egyedüli ország, amely ezzel a gonddal szembesül. A maga részéről következetesen azt kéri a bukaresti vezetőktől, hogy ne csak beszéljenek róla, hanem tegyenek is a korrupció megfékezéséért. Juncker bukaresti látogatásán elismeréssel beszélt a meggyőződésükért utcára vonuló romániai korrupcióellenes tüntetőkről.

Az Európai Bizottság elnöke minden tárgyalásán és nyilvános szereplésén arról igyekezett meggyőzni román partnereit, hogy Brüsszel nem tekinti Romániát másodrendű tagállamnak és a – Bukarest által hevesen ellenzett – „többsebességes Európa” az azonos irányba tartó, egymással együttműködő és szolidáris országok különböző fejlődési ütemére vonatkozik, és senki sem tervez újabb vasfüggönyt a kontinensen. Bővebben

Juncker Románia iránti elkötelezettségéről azt mondta: „már-már szerelmi történet az, ami közte és Románia között van”, hiszen támogatta Románia európai integrációját minden fontos mozzanatnál, 1997-ben, amikor Románia tagjelölt lett, és 2005-ben is, amikor aláírta az EU-val a csatlakozási szerződést, luxemburgi miniszterelnökként ő képviselte az uniós elnökséget.

Brüsszel tíz éve, Románia és Bulgária EU-csatlakozása óta kíséri figyelemmel a két ország igazságszolgáltatásának működését az úgynevezett ellenőrzési és együttműködési mechanizmus keretében. Románia már korábban hangot adott nemtetszésének, miszerint ideje, hogy az Európai Bizottság befejezze az igazságszolgáltatás figyelemmel kísérését, mivel az ország minden feltételt teljesít ehhez. Bővebben

A román igazságszolgáltatás működésének hiányosságai és a korrupció elterjedtsége miatt 2012-ben Franciaország és Németország megakadályozta Románia schengeni csatlakozását, később hasonló okok miatt Hollandia emelt vétót Románia schengeni tagsága ellen. Ezek szerint eljött az idő, hogy ez megváltozzon?

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »