Meghosszabbítható az ideglenes határellenőrzés, de csak szükség esetén

Az Európai Unió Tanácsa csütörtökön engedélyezte a schengeni övezeten belül ideiglenesen bevezetett határellenőrzések további hat hónapos meghosszabbítását szükség esetén.

Az uniós tagországok kormányainak képviselőiből álló testület bejelentése szerint az érintett tagországok, ha szükségesnek tartják, meghosszabbíthatják az érvényben lévő ideiglenes ellenőrzést az egyes ausztriai, németországi, dániai, svédországi és norvégiai határszakaszokon, legfeljebb hat hónappal.

Az érintett tagállamok a tanács közlése szerint kizárólag a lehetséges alternatív intézkedések megvizsgálását követően, kivételes eszközként és szigorú feltételek mellett alkalmazhatják a korlátozott belső határellenőrzést.

Véleményük szerint az ellenőrzéseket végző tagállamoknak minden héten felül kell vizsgálniuk a szabály alkalmazásának szükségességét, és csak a fenyegetés szintjének függvényében kell alkalmazniuk azokat. A többi érintett országgal előzetesen egyeztetniük kell, és havonta be kell számolniuk a helyzetről az Európai Bizottságnak és a tanácsnak is. Az ellenőrzéseknek célzottnak, a hatályukat, gyakoriságukat, helyüket és idejüket tekintve pedig korlátozottnak kell lenniük – tették hozzá.

Az ellenőrzések az osztrák-magyar, az osztrák-szlovén, a német-osztrák, a dán-német szárazföldi határt, a Németországba kompjáratokat üzemeltető dán kikötőket, a déli és nyugati rendőrségi körzetben található svéd kikötőket és az Öresund-hidat, valamint a Dániába, Németországba és Svédországba kompjáratokat indító norvég kikötőket érintik.

  • Korábbi cikkeink a témában:

Forrás: MTI/AP

Friss hírek

Boris Johnson belebukhat a buli-botrányba

A brit kormány egykori minisztereinek egyike is lemondásra szólította fel szerdán Boris Johnson miniszterelnököt, aki az utóbbi hetekben kormányfői megbízatásának eddigi legnagyobb politikai botrányába keveredett a koronavírus-járvány elleni szigorú korlátozások idején rendezett Downing Street-i bulik miatt.

Read More »

Leave a Reply