A Brexit miatt Juncker még az angol nyelvet is félreteszi

Valóban nagyon rosszul alakulhatott Theresa May és Jean-Claude Juncker múlt heti találkozója, Juncker ugyanis egy mai előadásán franciául beszélt olasz közönségéhez és kijelentette, hogy az angol nyelv Európában veszít fontosságából.

Az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker, egy olaszországi eseményen az alábbiakat találta mondani:

„Hezitálok az angol és a francia között. Eldöntöttem, franciául fogok beszélni, mert az angol lassan, de biztosan veszít a fontosságából Európában, Franciaországban pedig vasárnap választásokat tartanak, és szeretném, ha értenék, mit fogok mondani Európáról”.

A Brexitről szólva kijelentette, hogy az nem egy apró esemény, hanem tragédia, ugyanakkor nem lehet kétség afelől, hogy nem az EU hagyja ott Nagy-Britanniát, hanem éppen ellenkezőleg – ez a különbség pedig érezhető lesz a következő néhány évben.

A fenti példa is azt erősíti meg, hogy látványosan feszültté vált a helyzet Juncker és May múlt heti találkozója után. Az eddig udvarias, inkább halogató jellegű megközelítést mindkét fél részéről felváltotta az a vélemény, hogy a Brexit-tárgyalások kőkemények, véresen nehezek lesznek, brit részről pedig máris megvádolták az EU-t azzal, hogy befolyásolni akarja a júniusi előrehozott választást.

Theresa May azt is nyíltan kijelentette, hogy az európai intézményekben vannak olyan személyek, akik azt szeretnék látni, hogy a Brexit-folyamat elbukik.

Theresa May egy keddi BBC-interjúban felidézte, hogy amikor tavaly nyáron átvette a miniszterelnöki tisztséget David Camerontól, a párt egyik legtekintélyesebb veteránja, Ken Clarke egy bekapcsolva hagyott tévékamerába mondta bele gyanútlanul, hogy “Theresával rohadt nehéz kijönni”.

A brit kormányfő visszaidézte azt is, hogy annak idején erre hogy reagált, kijelentve, hogy “az első ember, akinek rohadt nehéz lesz kijönnie velem, az Jean-Claude Juncker”.

Theresa May és Jean-Claude Juncker harca már régóta érlelődik

A Juncker és May között kibontakozott ellentét már az EU más tisztségviselőit is aggasztani kezdte, Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke csütörtökön Twitter bejegyzésében nyugtatta a kedélyeket:

„A Brexit tárgyalások máris elég nehezek. Ha az érzelmek elszabadulnak, lehetetlenné válnak. Tapintatosság, higgadtság és kölcsönös tisztelet szükséges.”

Forrás: CNBC / Kitekintő

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »