Theresa May és Jean-Claude Juncker harca már régóta érlelődik

Theresa May brit miniszterelnök szerint London arra készül, hogy a brit EU-tagság megszűnéséről szóló tárgyalások időnként kemény hangvételűek lesznek.

May a BBC televíziónak nyilatkozva kedd este kijelentette: a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválásáról – vagyis a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamat hivatalos elindításáról – Brüsszelnek küldött levélben és a tárgyalási alapelvekről minap született, az 50. cikkely aktiválására válaszul kidolgozott uniós irányelvekben nagyon sok a hasonlóság és a közös célkitűzés.

Az elmúlt időszak tapasztalatai azonban arra engednek következtetni, hogy a brit kilépés feltételeiről az Európai Unióval folytatandó tárgyalásoknak „lesznek kemény időszakai” – tette hozzá.

Theresa May a keddi BBC-interjúban felidézte, hogy amikor tavaly nyáron átvette a Konzervatív Párt vezetését és a miniszterelnöki tisztséget David Camerontól, a párt egyik legtekintélyesebb veteránja, Ken Clarke, aki maga is háromszor indult – mindháromszor sikertelenül – a Konzervatív Párt vezetői tisztségéért, egy bekapcsolva hagyott tévékamerába mondta bele gyanútlanul, hogy „Theresával rohadt nehéz kijönni”.

A brit kormányfő visszaidézte azt is, hogy annak idején erre hogy reagált, kijelentve, hogy „az első ember, akinek rohadt nehéz lesz kijönnie velem, az Jean-Claude Juncker”, az Európai Bizottság elnöke.

Arra a kérdésre, hogy ezt Juncker, akit Theresa May a múlt héten a Downing Streeten fogadott, már e találkozón is megtapasztalhatta-e, a brit miniszterelnök kitérően fogalmazva megismételte, hogy a kilépési feltételekről szóló tárgyalások kemények lesznek. Hozzátette: azért írta ki a június 8-án esedékes előrehozott választásokat, hogy a brit néptől kellő felhatalmazást kapjon e tárgyalások végigvitelére.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Theresa May ugyanakkor „brüsszeli pletykának” nevezte azt a német sajtóértesülést, amely szerint a Junckerrel tartott múlt heti londoni megbeszélésen több sarkalatos kérdésben – mindenekelőtt a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok jogosultságainak további garantálásában – komoly nézeteltérések merültek volna fel.

A Frankfurter Allgemeine német napilap a hét végén brüsszeli forrásokra hivatkozva azt írta: a megbeszélésen az Európai Bizottság elnöke kijelentette, hogy a Brexit-folyamatot nem lehet sikerre vinni, és ha a brit kormányfő erre számít, akkor „egy másik galaxisban él”.

Theresa May a keddi BBC-interjúban kijelentette: nem emlékszik rá, hogy ilyesmi elhangzott volna a Junckerrel tartott londoni tárgyalásán.

Megerősítette azonban, hogy London a kilépési feltételekről folytatandó tárgyalások korai szakaszában megállapodásra kíván jutni a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-polgárok és az uniós társállamokban élő britek jogosultságainak biztosításáról – hozzátette: ennek vannak bonyolult elemei, és számos részletkérdésben is meg kell állapodni, de az érintettek már a tárgyalási folyamat korai szakaszában szeretnének biztosítékokat kapni jogosultságaik megőrzésére, és benne megvan az akarat arra, hogy e biztosítékokat rövid időn belül megadja nekik.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »