Befejeződött az orosz-török kapcsolatok válság utáni helyreállítása

Moszkva és Ankara egyetért abban, hogy Szíriában biztonsági övezeteket kell létrehozni a civil lakosság védelmére, és azt reméli, hogy ebben a kérdésben megállapodás születik az arab országban zajló konfliktus rendezéséről Asztanában folytatott tárgyalásokon – közölte Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök Szocsiban a szerdai kétoldalú tárgyalásaik után tartott közös sajtóértekezleten.

Putyin szerint további egyeztetések szükségesek a biztonsági övezetek működtetésének kialakításához. Mint mondta, ha ezekben nem folynának katonai műveletek, akkor az ilyen övezetek felett valószínűleg betilthatnák a harci gépek repülését. Hozzátette, hogy orosz és török katonai szakértők együttműködnek a szíriai béke helyreállítását célzó lépések kidolgozásában. Az orosz elnök megjegyezte, hogy az amerikai elnökkel kedden folytatott telefonbeszélgetése során Donald Trump is támogatásáról biztosította a szíriai biztonsági övezetek létrehozását.

Erdogan csak egy biztonsági zóna létrehozásáról tett említést Idlíb tartományban, de Mevlut Cavusoglu török külügyminiszter Szocsiban adott nyilatkozata szerint négy ilyen övezetet terveznek.

Szocsiban Putyin és Erdogan egyetértett abban, hogy a szíriai konfliktus kizárólag politikai és diplomáciai eszközökkel oldható meg. A török elnök rámutatott, hogy a 2016 végén orosz-török-iráni összefogással létrehozott tűzszünet olyan lehetőséget kínál ehhez, amit nem szabad elpazarolni. A felek között összhang mutatkozott abban is, hogy szerintük felelősségre kell vonni az április 4-i Hán Sejkún-i gáztámadás felelőseit.

Erdogan ugyanakkor közölte, hogy Törökország további intézkedéseket fog hozni Szíriával és Irakkal közös déli határainak védelme érdekében. Szavai szerint a szíriai kurd Népvédelmi Egységek (YPG), az Iszlám Állam és az al-Kaida egyaránt fenyegetést jelent hazája számára. Hangsúlyozta Ankara és Moszkva együttműködésének fontosságát a terrorelhárítás területén.

Moszkva és Ankara viszonyában 2015 végén éppen Szíriával kapcsolatban keletkezett súlyos törés amiatt, hogy a török légierő légtérsértésre hivatkozva lelőtt egy, az arab országban bevetett orosz bombázót. A kapcsolatok azután kezdtek helyreállni, hogy Erdogan személyesen kért bocsánatot az incidensért, Putyin pedig támogatásáról biztosította a török vezetőt az ellene megkísérelt katonai puccs után.

A dél-oroszországi üdülővárosban tartott csúcstalálkozón az orosz elnök bejelentette, hogy befejeződött az orosz-török kapcsolatok válság utáni helyreállítása, és a két ország visszatért a normális partneri együttműködéshez. A két elnök bejelentette, hogy a török paradicsom oroszországi exportja kivételével az összes kereskedelmi korlátozás feloldásáról is megállapodott.

Putyin elmondta, hogy a kétoldalú kereskedelem visszaesése megállt, sőt, enyhe növekedés kezdődött abban. Bejelentette egy egymilliárd dolláros kétoldalú befektetési alap létrehozását. Az orosz vezető hangsúlyozta, hogy az orosz hatóságok készek segítséget nyújtani a török partnerszervezeteknek Törökország idegenforgalmának biztonsága érdekében, különös tekintettel arra, hogy ismét számos orosz turista utazik oda.

Erdogan meghívta az orosz vezetőt a Fekete-tengeri Gazdasági Együttműködési Szervezet létrehozásának 25. évfordulóján, május 22-én Isztambulban megtartandó csúcstalálkozóra.

Kapcsolódó cikkünk: Ha nincs tűzszünet, nem ülnek tárgyalóasztalhoz a szíriai ellenzékiek

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »