A török paradicsomtermelők is Szíria miatt szenvednek

A török paradicsomtermelők 2015-ben még 370 millió dollár értékben exportáltak paradicsomot, melyből 260 milliónyit az orosz piac szívott fel. Az oroszok által kivetett szankciók miatt azonban 2016-ra az orosz import teljes egészében megszűnt, a több mint negyedmillió dolláros rést pedig nem sikerült betömni.

2016-ban Oroszország hiányában Fehéroroszország volt a legnagyobb importőr, de összesen 40 millió dolláros forgalmával nem vehette fel a versenyt a kieső orosz importtal. A termelők pedig nem tudtak mit kezdeni a készlettel, így a termés jobb híján a földeken rohadt el.

“Nem éljük túl az orosz piac nélkül, a szemétbe kerülő termés aránya soha nem volt még ilyen magas.” –  mondta el Munir Sen, a gyümölcs- és zöldségkereskedők szövetségének egyik vezetője.

A szankciók közvetlen kiváltó oka még egy orosz vadászgép törökök általi lelövése volt, de azóta az orosz-török viszony már lényegesen jobbra fordult, így az, hogy néhány területen még mindig hatályban vannak ezek az intézkedések, inkább a szíriai válságnak és az ott kialakult hatalmi harcoknak köszönhető.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Az, hogy Oroszország a jelenlegi elnök Aszad mellett, míg Törökország Aszad ellenében foglalt állást, már tavaly novemberben is okozott egy kisebb diplomáciai összezördülést a Szíriában egyébként egymás mellett harcoló orosz és török fél között, de a vita akkor látszólag szépen elcsitult.

Március 10-én Erdogan így azzal a reménnyel utazott el Moszkvába, hogy rá tudja beszélni Putyint, hogy törölje el az összes, még érvényben lévő szankciót, végül azonban szinte üres kézzel távozott, Oroszország csak egy jelképes mértékű gesztust tett, néhány zöldségfajtánál törölték csak el a korlátozásokat, ami azonban a paradicsom értékesítési volumenének csak a töredékét jelentette, mintegy 19 millió dollárnyi exportot.

További problémát jelent a Szíria északi részén aktív kurdok helyzetének kezelése, Törökország ugyanis őket egyértelműen terrorista csoportokként (azaz ellenségként) tartják nyilván, míg Oroszország és az USA az Iszlám Állam elleni harcban szövetségesként tekintenek a kurd mozgalmakra.

A múlt heti vegyifegyver-támadás pedig tovább emelte a feszültséget, mivel a Donald Trump által elrendelt amerikai légicsapás után Oroszország azonnal Aszad védelmére kelt és a nemzetközi törvények veszélyes megsértésének ítélte az akciót, míg Törökország üdvözölte a légicsapást és felajánlotta további segítségét az Egyesült Államoknak a szíriai helyzet rendezésében.

Talán ezért, hétfőn Oroszország figyelmeztette a légitársaságokat: előfordulhat, hogy újra életbe léptetik az Oroszországból Törökországba tartó charterjáratok felfüggesztését, ami az egyik legfájóbb pont a török gazdaság számára. A korábban már 9 hónapig alkalmazott szankció miatt tavaly mindössze 866 ezer orosz állampolgár látogatott Törökországba, szemben a korábbi 4,5 millióval.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A szankciók ráadásul már nem is csak egyirányúak, ugyanis válaszul arra, hogy Putyin az élelmiszer-export megnyirbálásával már a török munkanélküliség emelkedését és a kereskedelmi mérleg erőteljes romlását is elérte, Erdogan az orosz búzaimportot tiltotta le, ami viszont Oroszországnak, a világ legnagyobb búzatermelőjének jelent érezhető exportkiesést.

A mezőgazdasági szankciók tehát amellett, hogy Oroszországban a korábban importált áruk helyi termesztését segítik elő – a paradicsomtermesztésben például máris megjelentek a helyi nagybefektetők -, a közel-keleti konfliktusokban, legfőképpen pedig a rendkívül bonyolult szíriai konfliktusban, egyfajta biztosíték szerepet játszanak.

Forrás: Bloomberg / Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »