Csütörtökön meginoghat a horvát miniszterelnök kormánya

Személyeskedéstől sem mentes, heves vitát folytatott a horvát parlament szerdán a pénzügyminiszter visszahívásáról, amelynek eredményeként a másnapi szavazáson kiderül, mekkora támogatottsága van a kormánynak és kell-e két éven belül harmadszor is parlamenti választásokat tartani az országban.

Zdravko Maric pénzügyminiszter menesztését az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (SDP) kezdeményezte, ám a belpolitikai válság voltaképpen a kormánykoalíción belül alakult ki. A múlt csütörtöki kormányülésen a kisebbik kormánypárt, a Híd Függetlenek Listája (Híd) miniszterei közül három a kormány azon döntése ellen szavazott, hogy utasítsák vissza a pénzügyminiszter visszahívására vonatkozó indítványát. Ezt követően, Andrej Plenkovic miniszterelnök, a nagyobbik kormánypárt, a jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) tagja a három miniszter leváltását kérte. Másnap a HDZ indítványozta a Híd vezetőjének, Bozo Petrov házelnöknek a leváltását is, Plenkovic pedig egy rendkívüli kormányülésen felmentette megbízásukból a Híd államtitkárait.

Az SDP azért nyújtott be bizalmatlansági indítványt a pénzügyminiszter ellen, mert Maric korábban igazgató volt Horvátország legnagyobb magántulajdonú vállalatában, a súlyos pénzügyi gondokkal küzdő Agrokorban, és az SDP szerint tudnia kellett a konszern pénzügyi problémáiról, jóllehet mindvégig azt állította, a vállalat körül minden rendben van.

A szerdai parlamenti vita a személyeskedéstől sem volt mentes, a felek egymás ellen fordultak, és aláírásgyűjtés kezdődött egyes politikusok visszahívásáról. Aláírást gyűjtöttek például azért is, hogy a képviselőház szavazzon a miniszterelnök menesztéséről.

Kapcsolódó cikkünk: Súlyos politikai válság Horvátországban

Az ellenzék szerint Andrej Plenkovicnak bizonyítania kellene, hogy megvan a kellő mértékű támogatottsága a száborban, anélkül ugyanis – a szociáldemokraták szerint – a kormány elvesztette a bizalmat, és ismét választásokat kell kiírni.

A kormányfő nyilatkozataiban magabiztosságot sugárzott, ám ezeknek lehet, hogy nincs alapjuk, az ellenzék ugyanis azt állítja: a 151 tagú törvényhozás 77 tagja fog a pénzügyminiszter menesztésére szavazni. Amennyiben ez a csütörtöki szavazáson igaznak bizonyul, meginoghat Plenkovic kormánya. Maric leváltása után a miniszterelnöknek új tárcavezetőt kell javasolnia, a jelölt megválasztása viszont a körülmények miatt elég kétséges, támogatás híján pedig a kormányfőnek le kellene mondania, illetve ha ezt nem teszi meg, az ellenzék fog ellene bizalmatlansági indítványt benyújtani.

Egyes elemzők szerint a két kormánypárt közötti vita voltaképpen nem is a pénzügyminiszter, hanem a május 21-i helyhatósági választások miatt robbant ki, és az egymás elleni kijelentéseket igazából a kampány generálta, hiszen a két párt helyi szinten nem koalícióban, hanem külön-külön akarja megméretni magát.

Forrás: MTI

Friss hírek

Piaci körkép: megpihen a DAX a kétnapos rali után

Vegyes hangulatban kezdték a napot az európai indexek, a befektetők a meglévő oltások hatásosságát mérlegelik az új vírusvariánsra vonatkozóan. A BioNTech mely a Pfizerrel együtt gyárt vakcinákat, 6%-ot esett, miután egy tanulmány szerint az Omicron részlegesen ki tudja kerülni a kétdózisos vakcina nyújtotta védelmet. 

Read More »

Csökken az Omicron miatti aggodalom, 15.600 pont felett a DAX

Magasabban kezdték a napot az európai indexek, köszönhetően a kínai monetáris feltételek lazításának és annak, hogy az Omicron vélhetően mégsem lesz olyan negatív hatással a gazdasági fellendülésre, mint azt előzetesen gondolták. Másrészről viszont ez egyben azt is jelenti, hogy a jegybankok tartják magukat ahhoz, hogy elkezdik visszavonni a piaci ösztönző eszközöket.

Read More »

Leave a Reply