Obama kampányfőnökét szerződtette Theresa May az előrehozott választásra

A brit miniszterelnök, Theresa May úgy tűnik, komolyan veszi a júniusi előrehozott választás kampányát, ugyanis leigazolta Barack Obama kampányfőnökét, Jim Messinát, aki az amerikai elnököt 2012-ben győzelemhez segítette.

Jim Messina azóta a brit választási küzdelmekben is tapasztalatot szerzett, ő volt ugyanis David Cameron 2015-ös kampányfőnöke is. Cameron azt a választást meg is nyerte, a Brexit népszavazással azonban eljátszotta pozícióját, így két év után ismét szükség lett Jim Messina szakértelmére.

Messina és kollégái hétfőn meg is érkeztek Londonba, hogy megkezdjék a munkát, melynek célja, hogy a Konzervatív Pártot kényelmes többséghez juttassák az alsóházban, ahol jelenleg mindössze 15 fős előnnyel rendelkeznek, de egy sikeres választási eredmény esetén ez a többség akár 100 fősre is duzzadhat. A kényelmes többséggel pedig a kilépési feltételekről folytatandó tárgyalásokat is a jelenleginél sokkal szilárdabb mandátummal és parlamenti háttérrel kezdhetnék meg.

A Cameron kampányánál már bevált csapaton nem is változtattak, így Messina mellett Theresa May leszerződtette Lynton Crosby politikai stratégát, Mark Textort, Crosby üzleti partnerét, aki a közvéleménykutatásokért felel, valamint két digitális média szakértőt, Craig Eldert és Tom Edmondsot – akik mindannyian részt vettek a 2015-os kampányban is.

A két évvel ezelőtti kampánygyőzelemben elemzők szerint fontos szerepet játszott Messina, ugyanis jól célzott üzeneteivel számos szavazót tudott átállítani a konzervatívokhoz a liberális demokratáktól, részben ezért David Cameron akkori győzelme némileg meglepetésnek is számított.

A friss felmérések szerint most az is elegendő lesz, ha a konzervatívok nem veszítenek szavazókat június 8-ig, ugyanis a Konzervatív Pártra most 43-45 százalék, a legnagyobb ellenzéki erőre, a Munkáspártra pedig csak 23-25 százalék voksolna, ráadásul a váratlanul és meglehetősen közeli időpontra kiírt előrehozott választás felkészületlenül érte az ellenzéki pártokat, így csak most kezdtek hozzá a jelöltállításokhoz és a kampányüzenetek felépítéséhez.

  • Kapcsolódó cikkeink

Jelenleg tehát Theresa May és a Konzervatív Párt van előnyben, mind támogatottságban, mind felkészültségben, mind stratégiában és jó esély van rá, hogy bejön Tony Blair korábbi munkáspárti miniszterelnök jóslata, miszerint Jeremy Corbyn vezetésével a Munkáspárt nem egyszerűen veszíteni fog, hanem megsemmisül.

Forrás: Bloomberg / Kitekintő

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »