Észak-Korea a hatodik nukleáris tesztjére készül?

Két japán romboló kezdett közös hadgyakorlatot az észak-koreai partok felé tartó USS Carl Vinson amerikai repülőgép-hordozó vezette hadihajórajjal vasárnap – jelentette be a japán védelmi minisztérium.

A Szamidare és az Asikaga nevű hadihajók több napon keresztül tartanak majd kommunikációs és manőverezési gyakorlatot az atommeghajtású repülőgép-hordozóval és kíséretével a Csendes-óceán nyugati részén található Filippínó-tengeren. Japán rombolók legutóbb márciusban folytattak közös hadgyakorlatot a Carl Vinsonnal a Kelet-kínai-tengeren.

Eközben feltételezések szerint Észak-Korea arra készül, hogy végrehajtsa hatodik nukleáris kísérleti robbantását. Emellett szakértők attól tartanak, hogy a koreai néphadsereg alapításának 85. évfordulója közeledtével a phenjani rezsim további kísérleti rakétakilövéseket jelenthet be.

Újabb amerikai állampolgárt vett őrizetbe a phenjani rezsim a múlt héten: a Kim családnevű egykori professzor a harmadik amerikai állampolgár, aki jelenleg rács mögött van Észak-Koreában.

A kínai Jenpien Tudományos és Műszaki Egyetem volt oktatóját állítólag pénteken fogták el az észak-koreai hatóságok a phenjani nemzetközi repülőtéren. Az ötvenes éveiben járó férfi segélyprogramok ügyében tárgyalt az utóbbi egy hónapban Észak-Koreában, és éppen távozni készült az országból. A hatóságok nem közölték, miért vették őrizetbe.

Nem ő volt az első amerikai állampolgár, akit az elmúlt években őrizetbe vettek. Otto Warmbier egyetemi hallgatót 2016. január 2-án tartóztatták le szintén a reptéren, miután ellopott egy propagandaplakátot a phenjani hotelből, ahol turistaként megszállt. Warmbiert államellenes bűncselekmény elkövetése miatt tizenöt év kényszermunkára ítélték.

Kim Dong Csul koreai-amerikai üzletembert 2015 októberében fogták el, és államellenes felforgatásért, illetve kémkedésért tíz évi kényszermunkára ítélték.

2009 óta több mint 10 amerikai állampolgárt vettek őrizetbe Észak-Koreában államellenes és egyéb bűncselekmények miatt. Megfigyelők szerint Phenjan a börtönbe vetett emberek által próbálja javítani alkupozícióját Washingtonnal szemben.

Észak-Korea április 16-án, az országot alapító néhai Kim Ir Szen születésnapja után egy nappal sikertelen ballisztikusrakéta-kísérletet hajtott végre. Phenjan a nemzetközi bírálatok és szankciók ellenére rohamléptekkel fejleszti nukleáris és rakétaprogramját, és csak a tavalyi évben két kísérleti atomrobbantást, valamint mintegy 20 ballisztikusrakéta-kilövést hajtott végre.

Az amerikai haditengerészet harmadik flottája április 8-án jelentette be, hogy a négy hadihajóból álló Carl Vinson ütőegység a fenyegetések miatt Észak-Korea felé veszi az irányt. Mike Pence amerikai alelnök szombaton Ausztráliában azt mondta: a hadihajóraj a hónap végéig megérkezik a Japán-tengerre.

Eközben a Rodong Szinmun észak-koreai pártlapban megjelent: Phenjan készen áll, hogy egyetlen csapással elsüllyessze az amerikai repülőgép-hordozót. A lap vezércikkében “ormótlan állathoz” hasonlítják a Carl Vinsont. A pártlap szerint az észak-koreai hadsereg az amerikai repülőgép-hordozó elleni csapással ténylegesen megmutathatná katonai erejét.

  • Korábbi cikkeink a témában:

Forrás: MTI/AP/dpa/Kyodo/Hszinhua

Friss hírek

Albániában vett bankot az OTP

Az OTP Bank 55 millió euróért megvásárolja a görög Alpha Bank albán leánybankját, az Alpha Bank Albániát. Az Alpha Bank Albánia jelenleg Albánia nyolcadik legnagyobb bankja közel 5 százalékos eszközarányos piaci részesedéssel, univerzális bankként a lakossági és vállalati szegmensben egyaránt aktív.

Read More »

Síelő Mikulások lepték el Newry lejtőit

Több mint 230 síelő és snowboardozó Télapó siklott vasárnap a Maine állambeli Newry sípályáján, hogy pénzt gyűjtsön jótékony célra. Az évente megrendezett esemény tavaly a járvány miatt elmaradt, de idén a Mikulások ismét visszatértek, hogy elindítsák a síszezont.

Read More »

Leave a Reply