Év végéig hosszabbítanák az OPEC-megállapodást

A szaúdi olajminiszter jelezte, a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) meghosszabbítaná a termeléskorlátozási megállapodást.

Khalid al-Falih, Szaúd-Arábia olajipari minisztere egy energiaipari konferencián Abu-Dzabiban tartott beszédében jelezte az OPEC szándékát a szervezeten kívüli olajtermelőkkel kötött termeléscsökkentési megállapodás meghosszabbítására az év második felére is.

„A lényegi megállapodás már létrejött, de még nem közöltük minden résztvevő országgal, hogy (az áremelési) cél elérése érdekében esetleg kénytelenek leszünk meghosszabbítani a megállapodás hatályát” – fogalmazott a szaúdi miniszter.

Az OPEC tavaly novemberben határozta el termelésének napi 1,2 millió hordóval való csökkentését az idei év kezdetétől hat hónapos időszakra. A megállapodáshoz, a szervezeten kívülről Oroszországgal együtt, közel egy tucat olajtermelő ország is csatlakozott, együttesen napi 558 ezer hordós csökkentési ígérettel.

Az olaj világpiaci ára 2014 nyarán még hordónként száz dollár felett állt, de 2016 januárjára már 30 dollárra esett. Az OPEC és a szervezeten kívüli olajtermelők áremelésre tett kísérletének sikerét elsősorban az amerikai palaolaj-termelés növekedése kockáztatja.

Az Egyesült Arab Emírségek energiaipari minisztere, Suhail al-Mazroui az amerikai palaolaj-termelés növekedéséről szólva kifejtette, hogy az OPEC és a termeléskorlátozási megállapodáshoz csatlakozó többi ország a piaci egyensúly helyreállítása érdekében hozta meg az áldozatot termelése csökkentésével. Olyan áldozatnak azonban – jegyezte meg -, amiből száz százalékban valaki más húz hasznot, nincs értelme.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Az olaj ára a szerdai négy százalékos eséssel elért két heti mélypontról emelkedett kissé csütörtökön a termeléskorlátozási szándék meghosszabbításának ismeretében. Az olajár szerdai esése az amerikai nyersolajkészletek vártnál kisebb mértékű előző heti csökkenése, illetve az üzemanyagkészletek emelkedése miatt következett be.

A Brent nyersolajat csütörtökön a déli órákban 0,85 százalékkal jegyezték magasabban, hordónként 53,38 dolláron, a WTI nyersolajat 0,77 százalékkal magasabban, 51,24 dolláron.

Forrás: MTI/AP

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »