Kialakulóban az olajpiaci egyensúly

Közel három év túlkínálat után az olajpiac közelít az egyensúlyi helyzethez, mivel a világ legnagyobb olajexportőr országainak kitermeléscsökkentése ellensúlyozza a fejlett országok keresletének hosszabb távú visszaesését – állapította meg a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) csütörtökön közzétett szokásos havi jelentésében.

A párizsi székhelyű kormányközi szervezet áprilisi jelentésében a kereslet idei növekedésére vonatkozó előrejelzését napi 40 ezer hordóval, 1,32 millióra csökkentette, és arra figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államok, Ausztrália, Japán és Dél-Korea fogyasztásának lassulása miatt még ez a prognózis is optimistának bizonyulhat.

Az IEA szakértői arra számítanak, hogy idén a világpiacon a napi átlagkereslet 97,9 millió hordó lesz, ami 100 ezer hordóval kevesebb a márciusi előrejelzéshez képest.

A kínálatot tekintve márciusban naponta 755 ezer hordóval, 95,98 millió hordóra csökkent a kitermelés szintje, köszönhetően a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagállamai és a további 11 nagy olajexportáló ország megállapodásának, miszerint az idei első fél évben a tavaly októberi szinthez képest napi 1,8 millió hordóval fogják vissza a kitermelést.

Az IEA szakértőinek számítása szerint az érintett OPEC-országok 99 százalékra teljesítették vállalásukat márciusban, míg az olajkartellen kívüli országok, köztük Oroszország és Omán, 64 százalékot értek el a februári 38 százalék után.

A fejlett országokat tömörítő Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) kereskedelmi olajtartaléka 17,2 millió hordóval csökkent márciusban, de az első negyedévben így is 38,5 millió hordóval, napi 425 ezer hordóval emelkedett. Februárban az OECD nyersolajkészlete 8,1 millió hordóval, 3 milliárd 55 millió hordóra süllyedt, ami 330 millió hordóval haladja meg az ötéves átlagot.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, a Brent és a WTI ára nem reagált különösebben a jelentésre, a jegyzések hol kisebb pluszban, hol kisebb mínuszban mozognak.

Közép-európai idő szerint csütörtökön délelőtt fél 12-kor a New York-i árupiacon a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta májusi szállításra hordónként (159 liter) 53,09 dollárba került, 2 centtel, 0,04 százalékkal csökkent az ára. Az északi-tengeri Brent könnyűolaj ára júniusi szállításra hordónként 1 centtel, 0,02 százalékkal, 55,87 dollárra nőtt az Intercontinental Exchange londoni jegyzésében.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »