Az USA-ban egyre nehezebb munkaerőt találni

A már megszokott mérsékelt ütemben gyarapodott az amerikai gazdaság a február-márciusi időszakban, de új jelenségként már munkaerő felvételi fennakadások közepette, ami számos térségben a bérek emelkedését is maga után vonta – állapítja meg az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) szerdán kiadott gazdasági helyzetértékelése, a Bézs Könyv.

A Richmond Fed által összeállított és a február közepétől a március végéig terjedő időszakot felölelő mostani helyzetértékelés a gazdasági növekedés jellemzésére a megszokott „visszafogott-mérsékelt” (modest-to-moderate) szóhasználatot alkalmazta. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a növekedés eltérő mértékben ugyan, de minden gazdasági ágazatban érzékelhető volt. A növekedéshez leginkább a lakossági kiadások, a turizmus, a lakásépítés és a feldolgozóipar járult hozzá.

A korábbi felmérésektől eltérő módon a mostaniban már számos térségben arról számoltak be, hogy a munkáltatók számára nehezebbé vált megfelelően szakképzett munkaerőt találni, ami már a bérek növekedéséhez is jelentős mértékben hozzájárult.

A legfrissebb makroadatok alapján a munkanélküliségi ráta márciusban 4,5 százalékra csökkent az előző havi 4,7 százalékról. A Fed a 4,8 százalékos munkanélküliséget tekinti a „teljes foglalkoztatottságot” jelentő elméleti értéknek.

Az infláció visszafogott mértékben, de emelkedett a felmérés szerint. A dokumentum megállapítása szerint a Fed közel áll inflációs célja, az évi két százalékos áremelkedés eléréséhez.

Az Egyesült Államok jegybankja, a szövetségi tartalékbank rendszer tizenkét regionális intézményének szubjektív gazdasági helyzetértékelése alapján állítja össze évente nyolc alkalommal gazdasági helyzetértékelését, ami egyebek között a monetáris politikai döntéshozó testület, a nyíltpiaci bizottság (FOMC) soron következő ülésén is munkaanyagként szokott szolgálni.

A FOMC legközelebb május 2-3-án tart kamatdöntő ülést. Elemzők a decemberi és márciusi kamatemelés után a májusi ülésen nem várnak újabb emelést. A Fed kommunikációjában az idei évben három kamatemelésre szokott utalást tenni.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »