Videoblogger lenne Putyin kihívója a jövő évi elnökválasztáson

Összegyűjtötte a jövő évi orosz elnökválasztáson jelöltként való bejegyzéséhez szükséges 300 ezer aláírást Alekszej Navalnij ellenzéki aktivista, videoblogger – ezt maga Navalnij közölte kedden a weboldalán.

Mint írta, az ország legalább 40 régiójában eddig 335 782 aláírást gyűjtött össze. Közölte, hogy több mint félmillió támogató e-mailt kapott és célja egymillió aláírás elérése.

A 40 éves politikus a 2013-ban megtartott moszkvai polgármester-választáson meglepetésre, a szavazatok 27 százalékával a második helyen végzett. A tavaly szeptemberi parlamenti választáson nem jelöltethette magát, 2013-ban ugyanis korrupció miatt ötévi felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték, ám a legfelsőbb bíróság novemberben megsemmisítette a verdiktet, így a pert újratárgyalják. Újbóli elmarasztalása esetén Navalnij nem indulhat majd az elnökválasztáson.

Legutóbb azzal hívta fel magára a közfigyelmet, hogy március 26-án országos tüntetést szervezett, miután a YouTube-on közölt egyik videóban 70 milliárd rubel értékű korrupcióval vádolta meg Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnököt. A politikust 15 napi elzárásra ítélték amiatt, hogy az általa szervezett – az önkormányzat által nem engedélyezett – moszkvai tüntetésen szembeszegült a hatóságokkal.

Navalnij vádjait Medvegyev tagadta, de nem kezdeményezett jogi úton elégtételt – helyette a videóban szintén hírbe hozott Aliser Uszmanov, Oroszország egyik leggazdagabb embere nyújtott be keresetet ellene.

Az orosz parlament alsóházában most készülő egyik törvénymódosítás alapján valószínűsíthető, hogy a 2018-as elnökválasztás dátumát március 18-ra, a Krím elcsatolásának napjára tűzik majd ki.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »