Munkaadók: Németországnak szüksége van a bevándorlásra

Németországban a munkaerőpiaci igényeknek megfelelő, új bevándorláspolitikát kell kialakítania az őszi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás után felálló kormánynak a német gazdaság legnagyobb munkaadói érdekképviselete szerint.

Ingo Kramer, a munkaadói szövetségek országos szervezetének (BDA) elnöke egy hétfőn megjelent interjúban kiemelte, hogy Németországnak éppen úgy szüksége van a bevándorlásra, mint az egykori Nyugat-Németországnak a 20. század ötvenes-hatvanas éveiben, amikor tömegesen fogadtak be vendégmunkásokat, mert 10-15 éven belül mintegy hatmillió fővel csökken a munkaképes korúak száma.

A politikának ezt gyorsan tudomásul kell vennie, és az eddiginél intenzívebben kell készülnie a demográfiai átalakulásra – mondta Kramer. Az egész társadalomnak tisztában kell lennie azzal, hogy „Németország bevándorló ország”. Ez nem könnyű a jelenlegi helyzetben, mert „legalábbis a jobbszélen” ellenérzések jellemzik a bevándorláshoz fűződő viszonyt „az elmúlt menekültválság miatt” – mondta a 49 ágazati és 14 tartományi munkaadói szövetséget összefogó érdekképviselet vezetője.

Kifejtette, hogy nemcsak az EU-tól messze fekvő, „távoli harmadik országokból” kiinduló bevándorlás szabályozására van szükség, mert „a szakképzett munkaerő Európa szomszédságából is érkezhet, ahol a munkanélküliség sokkal magasabb, mint nálunk”.

Alternatíva: kevesebb munkavállalóval ugyanazt a munkát

A bevándorlás alternatívája az lehet, hogy az ország megpróbálja kevesebb emberrel fenntartani azt a gazdasági teljesítőképességet, amellyel jelenleg 44 millió munkavállaló révén rendelkezik.

Ehhez többek között a nők „munkavállalási potenciáljának” jobb kiaknázására van szükség, ami azonban azt is jelenti, hogy fejleszteni kell a napközbeni gyermekellátás intézményrendszerét, több óvodát és egész napos iskolát kell működtetni.

Ösztönözni kell az időskori munkavállalást is, és azt, hogy a munkavállalók később vonuljanak nyugdíjba, továbbá a továbbképzés fejlesztésével csökkenteni kell a tartós munkanélküliséget – mondta a BDA elnöke.

Ingo Kramer a német hírportálokon idézett interjúban arról is beszélt, hogy Németország nem maradhat le a digitalizációban. A semmittevésnek nagy ára lehet – figyelmeztetett az érdekképviseleti vezető, hangsúlyozva, hogy erősíteni kell a gazdaság egyre több területét is elérő digitális átalakulás társadalmi elfogadottságát és el kell oszlatni az emberek aggodalmait, amihez oktatáspolitikai lépések szükségesek.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »