Az USA nem tervez újabb támadást Szíriában

Egyedi akció volt a Homsz tartománybeli szíriai légitámaszpont ellen végrehajtott amerikai légicsapás, nincsenek tervek további támadásokra – közölte egy amerikai védelmi tisztségviselő pénteken.

A Reuters brit hírügynökségnek a neve elhallgatását kérve nyilatkozó tisztségviselő úgy vélte, hogy a légicsapás nem jelez jelentősebb fordulatot abban, hogy Donald Trump amerikai elnök elsősorban a belügyekre összpontosít.

A Pentagon közleménye szerint összesen 59 Tomahawk típusú manőverező robotrepülőgépet indítottak a Földközi-tengeren állomásozó Porter és Ross amerikai rombolókról, s a célpontok szíriai repülőgépek, megerősített hangárok, töltőállomások, légvédelmi rendszerek és radarok voltak.

A Sky News Arabia televízió értesülései szerint a feltételezett Hán Sejkún-i gáztámadás miatt megtorlásul végrehajtott amerikai légicsapásnak legalább 10 halottja van, közöttük polgári személyek. Igon Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője azt mondta, hogy csak 23 talált célba a kilőtt 59 Tomahawk közül, és a szíriai légierő hat, a javítóhangárokba beállított MiG-23-as harci repülőt és egy rádiólokációs állomást veszített, a kifutópálya sértetlen maradt.

Az Egyesült Államok 2014 óta áll a szíriai dzsihadisták ellen harcoló nemzetközi koalíció élén, és többször hajtott végre légicsapásokat a szélsőségesek ellen. Azonban a Homsz tartománybeli Sajrát légitámaszpont bombázása volt az első alkalom, hogy a szíriai kormányerők álltak Washington célkeresztjében. Trump korábban határozottan ellenezte az amerikai katonai beavatkozást Szíriában, és jelezte: elnöksége alatt igyekszik inkább az amerikai belügyekre koncentrálni.

Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-hez akkreditált nagykövete még múlt héten is azt hangsúlyozta, hogy Washington nem tartja elsődleges fontosságú ügynek a szíriai elnök eltávolítását a hatalomból. A BBC brit műsorszolgáltató elemzésében rámutatott, hogy ritkán látni példát egy ország politikájának ilyen gyors pálfordulására, és az azt követő azonnali cselekvésre.

Trump hatalomra kerülésekor Bassár el-Aszad szíriai elnök még hasznos szövetségesnek számított az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni harcban és szó sem volt arról, hogy a damaszkuszi rezsimnek mennie kell. Mindez gyökeresen megváltozott a keddi gáztámadás után. Mindössze két nap alatt nemcsak átalakult Washington véleménye Aszadról, hanem az amerikai kormány célpontot is választott, sőt, le is csapott – írta a BBC szerkesztője, Jon Sopel.

Sopel szerint egyelőre nem tudni, hogy mindez egyszeri akció volt-e, vagy egy új, tartós, Aszad-ellenes politika kezdete. Szintén nem látni, hogy milyen hatással lesz mindez a Damaszkusz kitartó szövetségesének számító Oroszország és Amerika viszonyára.

A Hán Sejkún-i gáztámadásban 86-an haltak meg, köztük 27 gyermek, és 546-an megsebesültek. Egy fehér házi szóvivő szerint Washingtonnak meggyőződése, hogy vegyifegyver-támadást a szíriai légierő hajtotta végre Aszad parancsára a Sajrát légitámaszpontról kiindulva. Az amerikai kormány úgy véli, hogy Damaszkusz szarin idegmérget vetett be a keddi támadásban.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters/TASZSZ/Hszinhua

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »