A szír külügyminiszter továbbra is tagadja vegyifegyver-támadást

Valíd Moallem szíriai külügyminiszter csütörtökön tagadta, hogy Damaszkusz vegyi fegyvereket vetett be Idlíb tartományban vagy bárhol másutt a szíriai konfliktus során.

Moallem egy damaszkuszi sajtótájékoztatón elmondta: „a szíriai hadsereg sohasem vetett be vegyi fegyvereket a szíriaiakkal, de még a terroristákkal szemben sem, és a jövőben sem fog ilyet tenni. Minden ezzel ellentétes híresztelés hazugság” – tette hozzá. Kiemelte: nem lenne logikus vegyi fegyvereket bevetni akkor, amikor a damaszkuszi kormány amúgy is optimista, mert úgy tűnik, hogy a nemzetközi közösség közelebb került a Szíriával kapcsolatos összeesküvés mértékének felismeréséhez.

A külügyi tárca vezetője az orosz álláspontot visszhangozta, amely szerint a szíriai légierő az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet helyi csoportjának egyik raktárát bombázta kedden az Idlíb tartománybeli Hán Sejkúnban, és innen szabadultak el a harci anyagok. Moallem egyúttal visszautasította a Szíriával szembeni vádakat, amelyeket szerinte a damaszkuszi rezsimmel ellenséges országok hangoztatnak, és amelyekből főleg Izrael húz hasznot.

Avigdor Liberman izraeli védelmi miniszter csütörtökön a Jediót Ahronót című izraeli napilapnak azt mondta: 100 százalékig biztos benne, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök maga adott parancsot a légierőnek a vegyifegyver-támadásra.

Vlagyimir Putyin orosz elnök – a Kreml tájékoztatása szerint – Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel csütörtökön telefonbeszélgetést folytatott, melyben hangsúlyozta: gondos és pártatlan nemzetközi vizsgálat nélkül elfogadhatatlan az alaptalan vádaskodás. Az izraeli fél által kezdeményezett beszélgetésben Putyin és Netanjahu hangsúlyozta: „a nemzetközi közösségnek fokoznia kell a terrorizmus ellen harcban kifejtett erőfeszítéseit”. A felek megvitatták a terrorellenes orosz-izraeli együttműködés lényeges kérdéseit, és kifejezték szándékukat az együttműködés további fokozására a közel-keleti – mindenekelőtt szíriai – béke és biztonság érdekében – közölte az orosz elnöki hivatal.

A szíriai elnök a Vecernji List című horvát napilapnak adott csütörtöki interjújában azt mondta: országa számára a győzelem az egyetlen lehetőség. „Ha nem nyerjük meg ezt a háborút, akkor Szíriát letörlik a térképről” – állította. „A harcon kívül nincs más választásunk, éppen ezért vagyunk olyan magabiztosak, kitartók és eltökéltek” – tette hozzá.

A keddi feltételezett gáztámadásban az ENSZ adatai szerint legalább hetvenen vesztették életüket, és több százan megsebesültek. Egészségügyi szakértők szerint a támadás érintettjei olyan tüneteket mutattak, amelyeket egyfajta idegméreg válthatott ki náluk. Két, névtelenül nyilatkozó amerikai tisztségviselő úgy tudja, az első eredmények alapján klórgázt és szarint vethettek be ellenük. Damaszkusz 2013-ban ratifikálta a Vegyifegyver-tilalmi Egyezményt, illetve tett ígéretet készletei felszámolására.

Moallem azt hangsúlyozta: a korábbi negatív tapasztalatok tükrében Damaszkusznak biztosítékokra van szüksége arra vonatkozóan, hogy az idlíbi támadás esetleges vizsgálata mentes lesz a részrehajlástól és a politikai indulatoktól. A szíriai diplomácia vezetője szerint bármiféle missziónak Damaszkuszból kell kiindulnia, és távol kell tartania magát a török befolyási övezetektől. A külügyminiszter újságírói kérdésre válaszolva elmondta: nem tudja, hogy országa elfogadna-e nemzetközi nyomozást az ügyben.

Kapcsolódó cikkünk: Senki sem vállalja az idlíbi vegyifegyver-támadást

Forrás: MTI/AP/Hszinhua/AFP/Reuters/TASZSZ

Friss hírek