Az EU és Svájc rendezné kapcsolatát

Az Európai Unió és Svájc várhatóan az év végéig megköti azt a keretmegállapodást, amely a felek közti kapcsolatokat jelenleg szabályozó mintegy 120 szerződés helyébe léphet majd – jelentették be csütörtökön Brüsszelben Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Doris Leuthard svájci államfő megbeszélése után.

„Nagy erőkkel fogunk dolgozni azon, hogy a keretmegállapodást az év vége előtt megkössük, és megoldjuk az összes vitás ügyet” – mondta Juncker a tanácskozás után. Doris Leuthard is bizakodóan nyilatkozott a találkozó után, és kiemelte, hogy a technikai egyeztetések valamennyi vitás területen megkezdődhetnek.

A fontos kereskedelmi partnereknek és közeli politikai szövetségeseknek számító EU és Svájc kapcsolata 2014-ben vált hűvössé, miután az alpesi ország lakói egy népszavazáson a bevándorlási szabályozás szigorítását támogatták. Svájc – bár nem EU-tagállam – külön megállapodásoknak köszönhetően hozzáfér az unió belső piacához, így számos területen igazodnia kell az uniós jogszabályokhoz, egyebek mellett a személyek szabad mozgását garantáló törvényekhez is.

Jean-Claude Juncker hangsúlyozta, hogy nem szabad egybemosni az EU-ból kiválni készülő Egyesült Királysággal folytatandó, illetve a Svájccal folyamatban lévő tárgyalásokat, mert két teljesen különböző eljárásról van szó.

  • Cikkeink a témában:

Forrás: MTI/Reuters/AFP

Friss hírek