A svájci modell lehet a Brexit utáni brit munkaerőpiac alapja

A svájci parlament mindkét kamarája elfogadta pénteken azt a törvényjavaslatot, amely szerint a jövőben hivatalosan is előnyt élveznek a svájci állampolgárok a belföldi munkaerőpiacon.

A jogszabály a gazdasági bevándorlást szeretné korlátozni a 2014-es népszavazás eredményével összhangban. A referendum kezdeményezője, a legnagyobb parlamenti erőnek számító Svájci Néppárt (SVP) hazaárulónak bélyegezte a pénteken elfogadott törvényt, mert szerinte nem tartalmaz elegendő korlátozást a „migránsáradat” csökkentéséhez.

Az SVP frakcióvezetője, Adrian Amstutz újabb törvényjavaslatot terjesztene be annak érdekében, hogy szó szerint átültethessék a gyakorlatba az eredeti elképzelést, mert szerinte a jelenlegi jogszabály elégtelen.

A 8,3 milliós Svájc lakosságának körülbelül negyede külföldi. A kis alpesi köztársaságban csaknem 1,4 millió uniós polgár él, további 365 ezer pedig a szomszédos országokból ingázik munkába.

A 2014-es népszavazás eredetileg bevándorlási plafonnal szabott volna gátat a külföldi munkaerő-áradatnak, de ez élénk tiltakozást váltott ki az európai uniós tagállamokból – az EU szerint egy ilyen korlát ellentétben állt volna a Svájccal kötött kétoldalú szerződésekkel.

  • Egyedi megállapodások
Bár Svájc nem tagja sem az Európai Uniónak, sem az Európai Gazdasági Térségnek, de az Európai Közösséggel és a tagállamokkal kötött szerződés alapján a személyek szabad mozgása vonatkozásában Az EU-tagországokkal azonos jogállású, így a svájci munkaerőpiac szabályozása jó példa lehet Nagy-Britannia Brexit utáni időszakára vonatkozóan.

Brüsszel a bilaterális kereskedelmi megállapodások felmondásával fenyegette Bernt, ami beláthatatlan következményekkel járt volna a svájci gazdaság számára. Az uniós-svájci kötélhúzás egyúttal precedensértékkel bír az Európai Unióból való kilépési tárgyalások megkezdésére készülő Nagy-Britannia számára, amely kész Brüsszel minden engedményét a saját javára fordítani. Az EU éppen ezért eddig különösen rugalmatlannak bizonyult a Bernnel folytatott egyezkedések során. A Brüsszellel való szakítást elkerülendő a svájci kormány végül a javaslat felvizezett formája mellett döntött.

A megszavazott törvény szerint azok a szakágak és gazdasági régiók, amelyekben az átlagosnál nagyobb a munkanélküliség, kötelesek előnyben részesíteni és támogatni a belföldi munkakeresőket.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »