Az USA miatt borulhat a klímaegyezmény, Kína és az EU még megmentheti

Kínának és az Európai Uniónak a klímaváltozás elleni küzdelem élére kell állnia, de nem várhatja el az új amerikai vezetéstől is ezt a vezető szerepet – jelentette ki újságíróknak nyilatkozva csütörtökön Pekingben Miguel Arias Canete uniós klíma- és energiaügyi biztos, miután az illetékes kínai tisztségviselőkkel tárgyalt.

Canete előző napi pekingi tárgyalásai után kifejezte sajnálatát amiatt, hogy Donald Trump amerikai elnök kedden rendeletben eltörölte az elődje, Barack Obama által hozott klímavédelmi intézkedéseket. „Mások talán visszafordulnak, az Európai Unió és Kína azonban teljes gőzzel halad a párizsi egyezmény céljainak megvalósítása, a tiszta energiai fordulat felé” – hangsúlyozta.

A pekingi külügyminisztérium pedig közölte: Kína továbbra is kitart a 2015-ös párizsi klímacsúcson kötött megállapodás mellett. A klímaváltozás a világ minden országának kihívás, a párizsi klímamegállapodás pedig olyan mérföldkő, amely a nemzetközi közösség kemény munkájával született meg – mondta szerdán a minisztérium szóvivője.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Li Shuo, a Greenpeace környezetvédelmi szervezet egyik magas rangú tanácsadója azt mondta csütörtökön a Reuters hírügynökség szerint: „Fennáll a kockázata annak, hogy az Egyesült Államok felborítja a Párizsban megalkotott kényes egyensúlyt”.

Donald Trump rendeletével eltörölte a károsanyag-kibocsátás korlátozását az erőműveknél, s újra szabad utat adott a szénbányászatnak. Elnökké választása előtt egyik rövid Twitter-üzenetében „kamunak” nevezte a klímaváltozást, amelyet szerinte a kínaiak a saját érdekükben találtak ki, hogy rontsák az Egyesült Államok versenyképességét.

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »