Kémkedéssel keresik a törökök a Gülenhez köthető tagokat

Németország nem tűri, hogy külföldi hírszerző szervek kémkedjenek területén – jelentette ki kedden Thomas de Maiziere német belügyminiszter azzal kapcsolatban, hogy sajtóhírek szerint a török hírszerzés (MIT) megfigyel Németországban élő embereket, akiket a tavalyi törökországi puccskísérletért felelősnek tartott Fetullah Gülen mozgalmának követői közé sorolnak.

Thomas de Maiziere Passauban tett nyilatkozatában rámutatott, hogy a kémkedés német földön tiltott tevékenység, és a hatóságok nem tűrik el. Ezt több alkalommal világossá tették a török partnerek előtt. A belügyminiszter kiemelte: elfogadhatatlan, hogy aggódniuk kell mindazoknak a Németországban élő embereknek, akik valamiért nem tetszenek Törökországnak. „Ez nem lehet a német-török kapcsolatok jövője” – szögezte le a belügyminiszter.

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa hozzátette, hogy „a Gülen-féle mozgalom megítélésétől függetlenül itt a német jog érvényes, és az itt élő polgárok ellen nem kémkedhetnek idegen államok”.

A CDU egyik vezető belügyi szakpolitikusa, Armin Schuster szerint a feltételezett kémkedés súlyosabb ügy, mint a tervezett törökországi alkotmánymódosításról szóló népszavazást felvezető kampány németországi eseményei körül lezajlott német-török vita, ezért határozott ellenlépésekre van szükség. Amennyiben sikerül az MIT adatgyűjtő tevékenységében közreműködő embereket azonosítani, ki kell utasítani őket Németországból – tette hozzá Armin Schuster hírportálokon idézett nyilatkozatában.

A Süddeutsche Zeitung (SZ) című lap és két regionális közszolgálati médiatársaság, a Norddeutscher Rundfunk (NDR) és a Westdeutscher Rundfunk (WDR) közös tényfeltáró munkacsoportjának beszámolója szerint az MIT vezetője februárban a müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián átadott a német szövetségi hírszerző szolgálat (BND) vezetőjének egy listát, amely Németországban élő személyek, valamint Németországban működő egyesületek adatait tartalmazza. Török megítélés szerint valamennyi személy és szervezet a Gülen-féle mozgalomhoz sorolható, vagyis terroristának tekintendő.

A több mint 300 emberről és 200-nál is több egyesületről készített adatbázis lakcímeket, vezetékes telefonok és mobiltelefonok hívószámát, számos esetben pedig fényképeket is tartalmaz. A BND szakértői szerint sok felvétel titokban készülhetett, például kamerás megfigyelő rendszerek révén. Az MIT vezetője valószínűleg azért adta át a listát a BND-nek, mert segítséget várt a német partnerszolgálattól.

Egyes tartományokban, köztük Alsó-Szászországban a helyi hatóságok igyekeznek értesíteni a listán szereplő embereket a kémkedésről. Ez helyes és elengedhetetlen lépés, az érintetteket figyelmeztetni kell, hogy veszélybe kerülhetnek, ha Törökországba utaznak – nyilatkozott kedden Boris Pistorius alsó-szászországi belügyminiszter.

A BND nem osztja a török szervek azon meggyőződését, hogy az amerikai száműzetésben élő Fetullah Gülen mozgalma felelős a tavaly júliusi törökországi puccskísérletért. A török partnerek „a legkülönbözőbb szinteken igyekeztek meggyőzni minket, de mostanáig nem jártak sikerrel” – mondta Bruno Kahl, a nemzetbiztonsági szolgálat vezetője a napokban a Der Spiegel című német hírmagazinnak.

Friss hírünk a témában: Miért provokálja Erdogan az európai vezetőket?

Forrás: MTI

Friss hírek