Rekord munkanélküliségi ráta a spanyol kormány célja idén

A spanyol kormány szerint a korábban jelzett 17,6 százalék helyett 17 százalék alatt lehet idén a munkanélküliségi ráta Spanyolországban – ezt Luis de Guindos, gazdasági miniszter mondta egy madridi fórumon kedden.

A politikus hangsúlyozta: mintegy fél millió új munkahely létrehozásával számolnak az év végéig. A tavaly novemberben megalakult spanyol kormány célja továbbra is, hogy a ciklus végéig elérje a 20 milliós foglalkoztatottságot – tette hozzá. A spanyol statisztikai hivatal (INE) adatai szerint Spanyolországban jelenleg 18,5 millió embernek van állása.

Spanyolországban a munkanélküliségi ráta tavaly 18,6 százalékos volt, 2015-ben 20,9 százalékon, 2014-ben pedig 23,7 százalékon állt.

A gazdasági miniszter szerint ha sikerül idén 17 százalék alá csökkenteni a munkanélküliséget, az 10 százalékpontos csökkenés a legrosszabb, 2013-as évhez képest, amikor mintegy 27 százalékos volt ez a ráta.

Luis de Guindos elmondta azt is, hogy a spanyol kormány pénteki ülésén hagyja majd jóvá új makrogazdasági előrejelzését, amelyben változatlanul, 2,5 százalékon hagyja a várható éves gazdasági GDP-növekedést.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Mínuszban indul a nap a tőzsdéken

Nagy indexcsökkenésre lehet számítani pénteken az európai tőzsdék nyitásakor, miután tegnap az Egyesült Államokban a kereskedés végén komoly eladási hullám bontakozott ki, a Dow Jones 313 ponttal, közel egy százalékkal csökkent, a technológiai szektort reprezentáló Nasdaq pedig 1,3%-kal került lejjebb.

Read More »

Boris Johnson belebukhat a buli-botrányba

A brit kormány egykori minisztereinek egyike is lemondásra szólította fel szerdán Boris Johnson miniszterelnököt, aki az utóbbi hetekben kormányfői megbízatásának eddigi legnagyobb politikai botrányába keveredett a koronavírus-járvány elleni szigorú korlátozások idején rendezett Downing Street-i bulik miatt.

Read More »

Leave a Reply