Gyógyszer- és benzinhiány Venezuelában, az ENSZ-től vár segítséget Maduro

A venezuelai elnök azt kérte az ENSZ-től, hogy segítsen a dél-amerikai országot sújtó drámai gyógyszerhiány kezelésében – Nicolás Maduro rövid televíziós beszédben jelentette be, hogy a probléma miatt Jessica Faietához, az ENSZ Fejlesztési Programjának (UNDP) latin-amerikai és karibi igazgatójához fordult.

Maduro a gyógyszerhiányt a kormánya ellen indított gazdasági háború okozta sebek egyikének nevezte. A venezuelai orvosszövetség információi szerint a kórházak a szükséges gyógyszereknek és a betegek ellátásához nélkülözhetetlen egyéb eszközöknek csupán 3 százalékával rendelkeznek. A lakosság a létfontosságú gyógyszereket gyakran a feketepiacról vagy külföldről tudja csak beszerezni, horribilis áron.

A 30 millió lakosú, szocialista berendezkedésű dél-amerikai ország a kőolaj világpiaci árának zuhanása óta súlyos gazdasági válsággal küzd, ami komoly ellátási gondokhoz és hiperinflációhoz vezetett. Az áruhiány miatt már többször voltak zavargások és fosztogatások az országban.

Venezuela súlyos problémái az erős olajipari függésre és a szocialista állami berendezkedésre vezethetőek vissza, de nem az utóbbi években kezdődtek a gondok, már 2003 óta rosszabbodnak a folyamatok, az utóbbi két év 40-50 dolláros olajára csak felerősítette a korábban is látható problémákat.

A parlament március közepén humanitárius válsághelyzetet hirdetett az élelmezés terén. A boltokban az alapvető élelmiszerek 68 százalékából hiány van, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 2017-re 1660 százalékos áremelkedést vár.

A szocialista államfő a válság mögött egy kapitalista összeesküvést sejt, amelyet az Egyesült Államok irányít. A parlamentben többséget élvező jobboldali ellenzék azonban Madurót tartja a krízis felelősének, és hónapok óta harcol azért, hogy népszavazás útján függesszék fel hivatalából. Az elnök azonban eddig minden olyan kezdeményezést elhárított, amely a menesztését célozta.

Eközben a dpa német hírügynökség pénteken arról számolt be, hogy a világ legnagyobb kőolajtartalékával rendelkező országa benzinhiánnyal is küzd, és napok óta egyre nagyobb sorok kígyóznak a fővárosban, Caracasban és Venezuela más városaiban a benzinkutak előtt.

Ysmel Serrano, a PDVSA állami olajkonszern alelnöke a drámai hiányt az üzemanyag szállításában tapasztalható késlekedésekkel magyarázta. Caracas 290 töltőállomásából az utóbbi napokban csak 90-ben volt benzin. Az ország hiába rendelkezik hatalmas olajtartalékokkal, kevés a működőképes finomítója, ezért kénytelen nagy mennyiségben benzint importálni.

Forrás: MTI/AFP/AP/dpa

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »