Nagy bajban van Ukrajna, bukhatja az IMF pénzét

Meghatározatlan időre elhalasztotta a Nemzetközi Valutalap (IMF) igazgatótanácsa annak megvitatását, hogy Ukrajna megkaphatja-e és mikor a következő hitelrészletet – közölte az ukrán sajtó az IMF honalapján található információra.

A kérdésnek a valutaalap igazgatótanácsának hétfői napirendjén kellett volna szerepelnie, és egymilliárd dollár hitel folyósításáról kell döntenie az IMF-nek.

Az ukrán pénzügyminisztérium sajtóosztálya azzal magyarázta az Ukrajnának nyújtott hitelfolyósítás áttekintésének elhalasztását, hogy az IMF pontosító adatokat kért a Kijev által az utóbbi hetekben hozott intézkedések – úgymint a kelet-ukrajnai területek kereskedelmi blokádja és az orosz bankokkal szembeni szankciók -, valamint a szakadár területeken működő ukrán vállalatok államosításának gazdasági következményeiről.

Olekszandr Daniljuk pénzügyminiszter megjegyezte, hogy az említett intézkedések következményeinek áttekintése Kijev számára is fontos. A konzultációk már megkezdődtek ebben a kérdésben, és mi minél hamarabb le akarjuk zárni azokat – tette hozzá a tárca vezetője.

Kijev szankciókat vezetett be a héten több Ukrajnában működő orosz pénzintézet leánybankjaival szemben, amelyeknek megtiltotta, hogy tőkét vigyenek ki az országból, illetve bármilyen más pénzügyi tevékenységet végezzenek az anyacég javára. A döntés azért született, mert az orosz bankok ukrajnai leányintézetei közölték, készek elfogadni az önkényesen kikiáltott két kelet-ukrajnai szakadár népköztársaság által kiállított igazolványokat.

Ugyancsak a héten tiltotta be az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) az áruszállítást vasúton és közúton egyaránt a kelet-ukrajnai frontvonalon keresztül, vagyis az önkényesen kikiáltott szakadár népköztársaságok és Ukrajna egyéb részei között.

Kapcsolódó cikkeink:

Az IMF 2015 márciusában 17,5 milliárd dolláros hitelt hagyott jóvá Ukrajnának, amelyet négy éven át több részletben folyósít. Az elsőt – 5 milliárd dollárt – a megállapodás megkötésekor, 2015. március 13-án kapta meg Kijev, a második részletet – 1,7 milliárd dollárt – tavaly augusztus 4-én, a harmadik, egymilliárd dolláros összeget pedig az idén szeptember 18-án.

Kijev már tavaly december óta vár az újabb kölcsön folyósítására, amelyről a döntést a valutaalap már többször elhalasztotta.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »