Az osztrákok válaszlépéseket akarnak az EU-török egyezmény felfüggesztése miatt

Törökország egyoldalúan megszegte az unióval tavaly márciusban kötött migrációs egyezséget – jelentette ki az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnökhelyettese, Norbert Hofer csütörtökön, azt követően, hogy Ankara szerdán részben felfüggesztette az Európai Unió és Törökország közötti menekültügyi megállapodást, és így jelenleg nem vesz vissza az országba illegálisan lépő menedékkérőket Görögországból.

Hofer, aki az osztrák parlament alelnöke is, közleményében leszögezte, hogy az állandó fenyegetések és provokációk után ez az Erdogan-rezsim első olyan konkrét lépése, amely uniós következményeket kíván. Hofer azonnal leállítaná az Ankarának folyósítandó támogatásokat és Törökország uniós csatlakozási tárgyalásait is.

Az FPÖ alelnöke azt is javasolta, hogy az uniónak végre önállóan, az érintett tagállamok támogatásával kellene megvédenie a schengeni határt. Úgy vélte, hogy az EU-nak nem szabadna hagynia, hogy Törökország tovább zsarolja.

Alev Korun, az osztrák Zöldek pártjának emberi jogi képviselője szerint a fejlemények azt bizonyítják, hogy a hasonló megállapodások nem vezetnek eredményre. Emlékeztetett: a párt még 2016-ban arra figyelmeztetett, hogy az ilyen egyezményekkel a védelmet keresőket a hatalompolitika játékszerévé tehetik. Korun szerint Erdogan mostani fenyegetése jó alkalom lenne, hogy az unió tartós megoldást találjon a menedékkérők helyzetére.

A Team Stronach párt frakcióvezetője, Robert Lugar szerint amennyiben Erdogan egyoldalúan felmondja a megállapodást, úgy végre meg kell valósítani az észak-afrikai menekültközpontok felépítését.

Hans Peter Doskozil osztrák védelmi miniszter csütörtökön azt nyilatkozta, hogy tekintettel arra, hogy Törökország kilátásba helyezte az Európai Unióval kötött migrációs megállapodás felmondását, meg kell erősíteni az unió külső határainak védelmét, különös tekintettel a nyugat-balkáni régióra, ahol Ausztria tartja magát vállalt kötelességeihez.

Doskozil nyilatkozatában hangsúlyozta, Ausztria tartja magát a nyugat-balkáni kötelezettségvállalásaihoz, amely Bécs számára biztonságpolitikai prioritás. Kijelentette továbbá, Ausztria megbízható partnere marad a NATO-nak.

Arra figyelmeztetett, hogy Európa nem függhet tovább a török vezetés önkényétől. “Amennyiben Európa nem oldja meg végre a házi feladatát, újabb menekülthullám érkezhet a nyugat-balkáni útvonalról” – mondta. A védelmi miniszter visszautalt korábbi kijelentésére, amely szerint az unió és Törökország között létrejött megállapodás csupán időlegesnek tekinthető.

Hangsúlyozta, az unió külső határainak védelme aktuális biztonságpolitikai kérdés. A gyors megoldáshoz katonai erőket is be kell vetni – tette hozzá. Doskozil még februárban beszélt arról, hogy a balkáni útvonal ellenőrzése és az illegális embercsempészet megelőzése érdekében a közép- és délkelet-európai országok közös biztonsági tervet dolgoznak ki, amely áprilisig elkészül.

Mevlüt Cavusoglu külügyminiszter szerdán jelentette be, hogy Ankara részben felfüggesztette az Európai Unió és Törökország közötti menekültügyi megállapodást, az intézkedés értelmében Törökország jelenleg nem vesz vissza illegálisan az országba lépő menedékkérőket Görögországtól. A török külügyi tárca vezetője úgy fogalmazott, hogy kormánya bármely pillanatban egyoldalúan véget vethet az egész megállapodásnak.

Forrás: MTI

Friss hírek

Célegyenesben a veszteséges Air India privatizációja

Az indiai kormányzat még a koronavírus-járvány előtt jelentette be, hogy teljes egészében megválna az Air India légitársaságtól, amely már a vírusválság előtt is jelentős adósságot halmozott fel. Korábban a tulajdonrész felének értékesítésével próbálkoztak, de akkor nem akadt egyetlen ajánlattevő sem.

Read More »