Növelték az amerikai katonák létszámát Szíriában

További amerikai csapatok érkeztek Szíriába a dzsihadisták elleni harc támogatására – erősítette meg csütörtökön az Iszlám Állam terrorszervezet ellen harcoló, Washington vezette nemzetközi koalíció.

John Dorrian, az amerikai légierő ezredese és a szövetség szóvivője elmondta, hogy a közelmúltban érkezett egységek a háttérben fognak tevékenykedni, és feladatuk a helyi partnerek, azaz a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) és a Szíriai Arab Koalíció támogatása. Az SDF része a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia is. A friss utánpótlás egy tengerészgyalogsági egységet és egy ranger csapatot is tartalmaz.

“Összesen mintegy 400 katona érkezett Szíriába, ahol határozott ideig fognak tartózkodni” – mondta Dorrian telefonon a Reuters hírügynökségnek. Rajtuk kívül nagyjából 500 amerikai katona vesz részt a szíriai koalíciós erők fellépésében, ők korábban érkeztek – folytatta.

Az SDF az Egyesült Államok legfontosabb szövetségese az Iszlám Állam elleni szíriai harcban. A demokratikus erők november óta Rakka ostromgyűrűbe zárásán dolgoznak a szövetségesekkel karöltve. Dorrian elmondta, hogy a folyamat kiválóan halad, és néhány héten belül a végéhez érhet.

Míg a haditengerészet újonnan érkezett egységei az Iszlám Állam elleni tűzerőt növelik majd, a rangereket Manbídzs városának közelébe küldték. A csapattelepítéssel Washington azt akarja szavatolni, hogy szövetségesei (Törökország és az YPG) ne támadjanak egymásnak, és az Iszlám Állam elleni küzdelemre összpontosítsanak. Ankara a terrorszervezetként nyilvántartott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) bábjának és nemzetbiztonsági kockázatnak tartja a kurd milíciát. Az YPG terjeszkedését aggódva figyelő Törökország azt állítja, hogy a kurd erők jelen vannak Manbídzsban.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters

Felkapott hírek

Friss hírek

Országos járványügyi szabályozásra váltana Németország

A szövetségi kormány várhatóan kedden, egy rendkívüli ülésen fogadja el és terjeszti a törvényhozás elé az új rendszert leíró jogszabályt. A fertőző betegségek elleni védekezésről szóló törvényt módosító javaslat révén a széttartó, tartományonként változó szabályozás helyébe országosan egységes előírások kerülnek.

Read More »

Aggasztó az indiai járványgörbe

Indiát is elérték a koronavírus erősebb mutációi, ami a járványgörbe brutálisan meredek emelkedésével járt. Az 1,39 milliárd lakosú ázsiai országban az új azonosított esetek száma szinte napok alatt ugrott a napi 30-50 ezres tartományból 150 ezer fölé, egy hónapja pedig még csak napi 10-20 ezer közötti fertőzöttet regisztráltak.

Read More »