Fillon frissült kampánystábbal újra nekifut

A másfél hónap múlva esedékes francia elnökválasztás konzervatív jelöltje, a korrupciós botránya miatt a pártjában eleinte elszigetelődött, majd a hétvégén csatát nyert Francois Fillon csütörtökön bemutatta új kampánystábját, amelyben a Nicolas Sarkozy volt államfőhöz közelálló politikusok főszerepet kaptak.

A stáb legfontosabb embere, Francois Baroin volt gazdasági miniszter a jobboldal összefogásáért felelős. A jobbközép Köztársaságiaknál az 51 éves politikus Nicolas Sarkozy kinyújtott karjának számít. A francia polgármesterek egyesületének jelenlegi elnökének ígérte be a miniszterelnöki posztot Nicolas Sarkozy még a jobboldal őszi államfőjelölt-állító választása előtt, amelyen a volt jobboldali köztársasági elnök is indult, de alulmaradt volt külügyminiszterével, Alain Juppével és a volt miniszterelnökével, Francois Fillonnal szemben.

Sajtóértesülések szerint Fillon is odaígérte a miniszterelnökséget Baroinnek, amennyiben sikerül bejutnia az Elysée-palotába. A volt miniszter neve az elmúlt hetekben lehetséges elnökjelöltként is felmerült, a Sarkozy-tábor elsősorban vele akarta megakadályozni, hogy az esélyesebbnek tűnő Alain Juppé visszatérhessen az államfőségért folyó versenybe. Fillon helyzete azután rendült meg, hogy a Le Canard enchainé című szatirikus hetilap január 25-én egy cikket jelentett meg Fillon családtagjainak feltételezett fiktív parlamenti foglalkoztatásáról.

A Fillonnal múlt szerda óta szembefordult jobboldali képviselők száma vasárnap már meghaladta a háromszázat. A jobboldali politikusok azért hagyták el a kampánystábot, mert Fillon maga jelentette be, hogy vádemelés céljából március 15-re beidézték a vizsgálóbírók, akik közpénz elsikkasztása, hivatali bizalommal való visszaélés, csalás, befolyással való üzérkedés és vagyonbevallás elmulasztása gyanújával vizsgálódnak. Politikustársai elsősorban azt kifogásolták, hogy január 26-án a legnézettebb tévéhíradó élő adásában Fillon maga ígérte meg: amennyiben eljárás indul ellene, visszalép az elnökjelöltségtől.

A megválasztott elnökjelölt támogatására radikális jobboldali szervezetek által vasárnap délután szervezett párizsi nagygyűlésen azonban Fillont már három Nicolas Sarkozyhez hű politikus vette körül, s ezzel megakadályozták, hogy Alain Juppé másnap átvegye az elnökjelöltséget Fillontól, akit hétfő este az általa kinevezett pártvezetőség végül egyhangúlag támogatásáról biztosított.

Francois Fillon „azt kérte Francois Barointől, hogy az összefogáson dolgozzon” – jelezte az elnökjelölt új szóvivője, Luc Chatel volt oktatási miniszter, aki szintén Nicolas Sarkozy egyik legfőbb munkatársa. Ő Thierry Solere-t váltja, aki a múlt héten mondott le a tisztségéről a kampánystábban.

  • Korábban írtuk:

Az egyik kisebb centrista párt, az UDI múlt heti látványos távozása után már visszatért Fillon mellé. Jean-Christophe Lagarde pártelnök pénteken találkozik Fillonnal.

A legutóbbi felmérések szerint az egy hónapja még favoritnak számító Fillon a harmadik helyre csúszott vissza, s a jelenlegi állás szerint nincs esélye bejutni a második fordulóba, ahol Emmanuel Macron, a szocialista kormányzat korábbi gazdasági minisztere és Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Front elnöke között dőlhet el az államfői szék sorsa.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »