A bevándorlás szigorítása mélyebb illegalitásba kényszerítené a munkavállalókat

„Újkori rabszolgaság” kialakulásával fenyegetne az alacsony szakképzettségű bevándorlók munkavállalására ráutalt amerikai vállalatok körében, ha az amerikai kormány drasztikusan megszigorítaná a bevándorlási szabályokat – áll a Verisk Maplecroft globális vállalati kockázatkezelési tanácsadó cég csütörtökön Londonban ismertetett tanulmányában.

A ház szerint ennek a kockázata az amerikai mezőgazdasági, építőipari és vendéglátó szektorban a legnagyobb, mivel ezek az ágazatok függnek a leginkább az alacsony bérezésű, nem egyszer bejelentés nélkül foglalkoztatott migránsok munkájától.

A probléma súlyosságának illusztrálására a cég grafikus kimutatást állított össze, amely szerint például Kalifornia államban a teljes munkaerő 9 százalékát adják a nem bejelentett állásokban dolgozó külföldiek. Nevadában 10,4 százalék, Texasban 8,5 százalék, Floridában 6,2 százalék ez az arány.

A Verisk Maplecroft szakértői szerint a bevándorlási, illetve kitoloncolási szabályok szigorítása csak még mélyebben az illegalitásba kényszerítené e munkavállalói réteget, az amerikai-mexikói határra tervezett fal pedig az embercsempészek által követelt díjat növelné, még nagyobb eladósodásba sodorva és kizsákmányolásnak kitéve a migráns munkaerőt.

A tanulmány külön kiemeli a világkereskedelemben továbbított árutömeg 80 százalékát fuvarozó tengeri kereskedelmi flották személyzetének veszélyeztetettségét, és hangsúlyozza, hogy e kategóriában nemcsak az amerikai bevándorlási szigorítások jelentenek kockázatot. Németországnak például négyezer nagy befogadóképességű tengeri teherhajója van, de a flotta 80 százalékát kedvező adókörnyezetet kínáló külföldi országokban jegyezték be. Ez azt jelenti, hogy ezeken a hajókon kevésbé szigorú a tengerészekre vonatkozó munkajogi szabályok érvényesítése.

A Verisk Maplecroft adatai szerint – tonnakapacitás alapján számolva – a világ tengeri kereskedelmi hajóállományának 40 százaléka Panamában, Libériában és a Marshall-szigeteken van bejegyezve, és ezek az országok egyaránt magas kockázatúként szerepelnek a cég tengerészeti munkajog-érvényesíthetőségi indexében.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »