Johnson a szír és ukrán válságról tárgyal majd az oroszokkal

Hivatalos látogatásra Moszkvába utazik a brit külügyminiszter – közölte szombaton a brit külügyi tárca szóvivője. 

A bejelentés szerint Boris Johnsont Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hívta meg. A brit külügyi szóvivő a látogatás időpontjáról csak annyit mondott, hogy Johnson moszkvai utazása a következő hetekben várható.

Johnson moszkvai tárgyalásainak középpontjában a bejelentés szerint a brit-orosz viszonyrendszer, valamint a szíriai és az ukrajnai válság áll majd. A brit külügyi szóvivő szerint e két válság kérdésében jelentősek a nézeteltérések Nagy-Britannia és Oroszország között, Johnson moszkvai látogatása pedig nem jelenti azt, hogy a kapcsolatok visszatérnek a normális kerékvágásba. A brit külügyminiszter erőteljes véleményeket fogalmaz majd meg a vitás kérdésekben – közölte. A szóvivő hangsúlyozta: Londonnak mindig is az volt az álláspontja, hogy kész a kapcsolattartásra Oroszországgal olyan ügyekben, amelyekben a brit nemzeti érdekek ezt diktálják.

Johnson a BBC-nek nyilatkozva nemrég kijelentette: Oroszországgal fenn kell tartani a kapcsolatokat, de nagyon óvatos módon, és mindig figyelni kell, hogy (Moszkva) éppen miben mesterkedik.

A brit külügyminiszter a londoni parlament felső kamarájának legutóbbi meghallgatásán elméletben nem zárta ki, hogy a brit kormány együttműködhet Oroszországgal az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet megsemmisítésében. Johnson a Lordok Háza nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó bizottságának január végi ülésén kijelentette: Szíriában ma már nincsenek jó választási lehetőségek, a helyzet katasztrofális.

Ha azonban esély kínálkozik egy olyan egyezségre Moszkvával, amely Bassár el-Aszad szíriai elnök távozásához vezet, csökkentve ezzel az iráni befolyást a térségben, egyben lehetővé teszi a közös fellépést Oroszországgal az Iszlám Állam ellen, „az lehetőséget kínálhat az előrelépésre” – fogalmazott a brit külügyminiszter a felsőházi meghallgatáson.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »