Trumpnak kalapoznia kell majd a mexikói fal finanszírozásáért

Donald Trump amerikai elnök azon ígérete, miszerint meglévő forrásokból, azonnal meg akarják kezdeni a masszív fal felépítését a mexikói határon, pénzügyi akadályba ütközött – írja a Reuters egy általuk látott dokumentumra hivatkozva.

Az építkezés minél hamarabbi megkezdését – melyet Trump egész kampánya során ígérgetett, valamint január végén alá is írta a rendeletet az amerikai határok védelméről és ennek részeként a határfal felhúzásáról – a Fehér Ház szerint az amerikai Belbiztonsági Minisztérium „létező alapjaiból és erőforrásaiból” akarták kifizetni.

Ám mint most kiderült egy, a múlt héten a kongresszusi költségvetés munkatársai elé terjesztett dokumentum alapján, a Minisztérium mindössze 20 millió dollárt tud átcsoportosítani a több milliárd dolláros projektbe.

A jelentés szerint ez az összeg körülbelül arra lenne elegendő, hogy fedezzen néhány szerződést a fal lehetséges prototípusaival kapcsolatban, ám az építkezés megkezdésére semmiképpen sem. Ez azt jelenti, hogy a Fehér Háznak meg kell győznie a Kongresszust, hogy biztosítsanak tőkét a terv megvalósításához.

  • Elképesztő összegbe fog kerülni a fal
Mint azt korábban megírtuk, a Belbiztonsági Minisztérium belső jelentése szerint a projekt kivitelezése több, mint 21 milliárd dollárba fog kerülni, valamint körülbelül 3,5 év alatt készül majd el.

Trump választási kampánya során mintegy 12 milliárd dollárra becsülte az építkezés várható költségeit, míg Paul Ryan republikánus házelnök szerint a várható összeg maximum 15 milliárd dollár volt.

Donald Trump azt mondta, kérni fogja a Kongresszust, hogy „pótolja ki” a meglévő forrásokat, valamint megismételte: Mexikót kényszeríteni fogják, hogy később fizesse vissza az amerikai adófizetőknek az összeget.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »