Kínát is elérte az Iszlám Állam fenyegetése

Az ujgur kisebbség szélsőséges tagjai vérfürdővel fenyegették meg Kínát az Iszlám Állam nevében egy videofelvételen, amelyet szakértők szerdán hitelesnek minősítettek, így ez tekinthető az első közvetlen fenyegetésnek Peking ellen a dzsihadista szervezet részéről.

A 28 perces felvételt hétfőn tette közzé az Iszlám Állam Irak nyugati részéből – állította az iszlamista honlapok megfigyelésére szakosodott SITE amerikai portál.

A felvételen egy szakállas fegyveres késsel a kezében megfenyegette Kínát, mielőtt elvágta egy besúgónak nevezett férfi torkát. Azt mondta: “Ti, kínaiak, nem értitek az emberi szót. A kalifátus katonái vagyunk, elmegyünk hozzátok, hogy a fegyverek szavával tisztázzuk a dolgokat, s a folyókat véres folyamokká változtatva álljunk bosszút az elnyomottakért” – derült ki a SITE fordításából.

Michael Clarke, a canberrai Ausztráliai Nemzeti Egyetem egyik tanára szerint ez az első közvetlen, Kínának címzett fenyegetés. Hozzátette: ugyancsak első alkalommal fordult elő, hogy ujgur nyelven tettek hitet az Iszlám Állam mellett. Szerinte Kína ettől fogva a dzsihadista retorika célpontja lesz, holott az ázsiai országot eddig csak ritkán emlegették a nemzetközi iszlamista szervezetek.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Azóta, hogy több mint hét éve, 2009 júliusában véres zavargások törtek ki a nyugat-kínai Hszincsiang tartomány fővárosában, Urumcsiban, amelyben mintegy 200 ember meghalt, Peking rendkívül szigorú biztonsági intézkedéseket tart érvényben a régióban: folyamatos járőrözések vannak, ellenőrzőpontokat létesítettek, és sokakat őrizetbe vettek.

A biztonsági erőket több mint tízezres létszámban vonták össze hétfőn Urumcsiban, 2017 eleje óta ez volt a hatóságok negyedik ilyen erődemonstrációja. Ennek ellenére a támadások rendszeresek, február közepén legalább öt embert gyilkoltak meg Hszincsiangban egy késes támadásban.

A muszlim vallású ujgur őslakosok Hszincsiangban elnyomással vádolják a kínai hatóságokat. Peking tagadja a hátrányos megkülönböztetést, és azt állítja, hogy a külföldről támogatott szakadárok szélsőséges vallási befolyás alatt álló terroristák, akik erőszakcselekményekkel akarják megingatni a társadalmi stabilitást.

Forrás: MTI/AFP

Friss hírek

Az USA már az európai gázellátás korlátozására készül

Esetleges európai földgázhiányra készül a Joe Biden amerikai elnök vezette adminisztráció arra az esetre, ha Oroszország támadás indítana Ukrajna ellen, ezért már hetek óta európai országokkal és nagy energetikai vállalatokkal tárgyal - jelentették ki kedden magas rangú amerikai kormányzati tisztségviselők újságíróknak egy washingtoni háttérbeszélgetésen.

Read More »

Piaci körkép: 15 ezer pontnál talált támaszra a DAX

Ma délelőtt 10-kor tették közzé a januári német IFO indexeket. A fő mutató és a jövőbeni várakozást mutató alindex meghaladták a várakozásokat, de az IFO közgazdászai megjegyezték, hogy az inflációs nyomás még nem enyhült, és legalább a német ipari társaságok fele további áremeléseket tervez.

Read More »

Leave a Reply