Meggyorsítanák a migránsok kitoloncolását az osztrákok

Gyorsítaná az elutasított menedékkérelemmel rendelkezők kitoloncolását az osztrák kormány. Erről jött létre megállapodás a kormánykoalíciós pártok keddi ülésén.

Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter a kormányülést követően azt közölte, hogy átfogó intézkedéscsomagról van szó, amelynek jogszerű megvalósításáról hosszú ideig folytak a tárgyalások. Mint mondta: az intézkedéscsomag jelzés az embercsempészek számára is arra, hogy nem fogadható el a szabálytalan beutazás és a hatóságok megtévesztése.

Sobotka tájékoztatása szerint jelenleg Ausztriában mintegy négyezer olyan ember részesül alapellátásban, akinek valójában el kellene hagynia az országot. Az új intézkedést nagyjából ezen emberek felét érinti, a többiekre egyéb okok miatt nem vonatkozna az új szabályozás.

A parlament még a nyár előtt dönthet a kormány által kedden elfogadott intézkedéstervezetről. Eszerint szigorúbban büntetnék, ha az elutasított menedékkérelemmel rendelkezők nem hagyják el az országot, valamint ha az eljárás során hamis dokumentumokkal próbálják magukat igazolni. Meggyorsítanák továbbá a bűnelkövető menekültek kitoloncolását.

Szigorúbb intézkedések jönnek

Aki a kitoloncolásról szóló döntés ellenére az országban marad akár 15 ezer eurót (több mint 4,5 millió forint) büntetést vagy hat hét elzárást kaphat. Továbbá kieshet a szociális ellátórendszerből, egyedül az orvosi ellátást biztosítják számára.

Szigorúbban büntetnék azokat, akik eltitkolják személyazonosságukat. Amennyiben valaki hamis dokumentumokkal szerzi meg a tartózkodási engedélyt, úgy akár ötezer eurós (több mint másfél millió forint) büntetésre vagy három hét elzárásra is számíthat.

A kitoloncolásra váró külföldiek átmeneti szálláson való elzárását tíz hónap helyett 18 hónapra hosszabbíthatják. A belügyminiszter a visszatoloncolásra várók központját a repülőterek közelében és az egyes tartományokban hozná létre.

Éles kritikák

Peter Hacker bécsi menekültügyi koordinátor szerint amennyiben az emberek kiesnek a szociális ellátás rendszeréből, növekedni fog a bűnelkövetés és a hajléktalanok száma. A belügyminiszter visszautasítva a kritikát arról beszélt: Bécsnek arra kellene ösztönöznie a jogtalanul Ausztriában tartózkodó menekülteket, hogy hagyják el az országot, mivel jogsértés követnek el.

A Neos párt frakcióvezetője Niki Scherak szerint az intézkedések nagy része hatástalan lesz, ha a származási országokkal nem kötik meg a megfelelő visszatoloncolási szerződéseket.

Bírálta a csomagot a Caritas és Diakonie segélyszervezet is, miszerint az intézkedés a hajléktalanok számának emelkedését eredményezi. „Ha a túléléshez legfontosabb dolgokat megtagadjuk az emberektől, attól még ők nem fognak eltűnni” – mondta Michael Chalupka, a Diakonie vezetője.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »