Az új határvédelmi rendelettel is Mexikó jár a legrosszabbul

Az Egyesült Államok nem fogja tömegével összeszedni és kitoloncolni azokat, akik törvénytelenül léptek az országba, de akit elkapnak, az arra számíthat, hogy sokkal gyorsabban hazaküldik majd, mint az elmúlt nagyjából egy évtizedben – mondta el a Guatemalavárosba látogató amerikai belbiztonsági miniszter, John Kelly.

Donald Trump elnök rendelete a határ védelmének szigorításáról annyit jelent, hogy aki illegálisan akar belépni az Egyesült Államokba, azt a határon fel fogják tartóztani, méltányos és emberséges bánásmódban lesz része, és visszaküldik a hazájába – magyarázta Kelly.

Jimmy Morales guatemalai elnök elmondta, hogy számára az a legfontosabb, hogy nem lesznek tömeges kitoloncolások, s Kelly arról tájékoztatta, hogy az amerikai hatóságok elsősorban azokra fognak összpontosítani, akik biztonsági kockázatot jelentenek vagy bűncselekményt követtek el.

Az amerikai miniszter látogatása alkalmával igyekezett óva inteni a guatemalaiakat attól, hogy vállalják a „nagyon-nagyon veszélyes” utat Mexikón keresztül az Egyesült Államokba.

„Akik azon gondolkodnak, hogy az Egyesült Államokba indulnak, és törvénytelenül akarják átlépni a határainkat, azoknak az az őszinte jó tanácsom, hogy ne tegyék” – mondta Kelly, majd hozzátette: ha végül úgyis visszafordítják őket, akkor ráadásul kidobott pénzzé válik az a hatalmas összeg, amelyet az embercsempészeknek fizetnek, hogy bejuttassák őket az Egyesült Államokba.

John Kelly Guatemalából Mexikóba utazik tovább, ahova szerdán már megérkezett Rex Tillerson amerikai külügyminiszter. Kelly és Tillerson a mexikói elnökkel és a kormány több tagjával is találkoznak majd, alig két nappal az után, hogy a washingtoni belbiztonsági tárca bejelentette: a tervek szerint minden Mexikóból érkező határsértőt Mexikóba fognak visszatoloncolni, akkor is, ha nem mexikói állampolgárok.

Luis Videgaray mexikói külügyminiszter erre reagálva közölte, hogy Mexikó semmilyen egyoldalú lépést nem fogad el. Videgaray egy sajtótájékoztatón nagyon határozottan kijelentette, hogy „Mexikónak és a mexikói népnek nem kell elfogadnia olyan rendelkezéseket, amelyeket egy kormány egyoldalúan akar előírni egy másiknak”. „Nincs ok rá, hogy elfogadjuk, és az nem is áll Mexikó érdekében” – mondta.

Forrás: MTI/AP/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »