Kínai-amerikai kereskedelmi háborúra figyelmeztet a Fitch

Kína minden bizonnyal megtorolná, ha Donald Trump, a következő amerikai elnök választási ígéreteinek megfelelően magas büntetővámokkal sújtaná a kínai importot, de az esetleges kínai-amerikai kereskedelmi háborút az egész kelet-ázsiai gazdasági térség, és az amerikai gazdaság is megszenvedné – áll a Fitch Ratings csütörtökön Londonban ismertetett tanulmányában.

A nemzetközi hitelminősítő helyzetértékelése szerint az elmúlt két évtizedben csökkent a nagy ázsiai exportőr gazdaságok közvetlen függősége az amerikai piactól, mivel a térség legtöbb gazdaságának Kína lett a legnagyobb kereskedelmi partnere. Kínának viszont továbbra is az Egyesült Államok a legnagyobb piaca, amely a kínai exportnak csaknem az ötödét veszi fel. Ezért ha a kínai-amerikai kereskedelem elé akadályok emelkednének, annak az egész ázsiai gazdasági térségben következményei lennének, mivel mások mellett Dél-Korea, Szingapúr, a Fülöp-szigetek és Thaiföld a kínai exportipar – főleg az elektronikai és az autóipari szektor – jelentős részegység-beszállítója – hangsúlyozzák a Fitch londoni elemzői.

A hitelminősítő szerint az amerikai kereskedelmi politika esetleges éles protekcionista irányváltásával az amerikai üzleti érdekképviseleti szervezetek és a republikánus törvényhozók is szembeszállnának, ezért az a valószínűbb, hogy a következő amerikai kormány esetről esetre bírálja majd el a vitás kérdéseket. Ha azonban Trump mégis agresszív vámpolitikát honosítana meg, Kína ellenintézkedéseket tenne, és ez nem feltétlenül korlátozódna a vámokra – áll a Fitch Ratings elemzésében.

A hitelminősítő szerint a kínai-amerikai kereskedelmi háború mindkét ország gazdasági növekedésére negatív hatást gyakorolna, és a piacokon kockázatkerülési hangulatot keltene, amely valószínűleg más feltörekvő térségekre is átterjedne.

A januárban hivatalba lépő új amerikai elnök kilátásba helyezett kereskedelmi politikájának kockázataira más nagy londoni házak is felhívták a figyelmet. Az Oxfordi Egyetem Londonban működő gazdasági elemzőrészlege, az Oxford Economics szakértői Trump elképzeléseinek hosszú távú reálgazdasági hatását modellezték különböző forgatókönyv-változatok alapján.

A legkedvezőtlenebb forgatókönyv azzal számol, hogy az amerikai kormány a kínai és a mexikói importra 45, illetve 35 százalékos, a dél-koreai és az indiai importra egyaránt 20 százalékos vámokat vet ki Trump teljes hivatali idejére, és ezt hasonló ellenintézkedések követik az érintett országok részéről. Az Oxford Economics számításai szerint e forgatókönyv esetén az amerikai gazdaság 2018 végére recesszióba kerülne, és 2020 végére az amerikai hazai össztermék (GDP) hozzávetőleg 5 százalékkal lenne alacsonyabb a kereskedelmi háború elkerülésével számoló alapeseti előrejelzésnél.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Piaci körkép: eltűnt az infláció miatti aggodalom

A DAX egy masszív fordulatot mutatott be tegnap, az index a délelőtt folyamán közel 2%-os mínuszban is járt, de vissza tudott kapaszkodni és zárásra már 1% körüli nyereséget ért el. A Volkswagen bejelentette, hogy áprilisban csoportszinten 75,2%-kal nőtt az autóátadások száma a tavalyi évhez képest.

Read More »