A hollandok nem lelkesednek az ukrán uniós törekvésekért

Későbbre tolódhat az Ukrajna és az Európai Unió közötti társulási szerződés hatályba lépése, mert a holland parlament elhalasztotta az egyezmény ratifikálását – jelentette hétfőn az ANP holland hírügynökség.

Egy parlamenti szóvivő elmondása szerint a holland parlamentben legkorábban jövő héten kerülhet napirendre a szerződés megvitatása, a jóváhagyása pedig nem várható a március 15-én tartandó választások előtt.

Az egyezményt 27 EU-tagállam már ratifikálta, és bizonyos részei már életbe léptek – a teljes megállapodás hatályba lépéséhez már csak Hollandia jóváhagyása szükséges.

Tavaly áprilisban a holland választók népszavazáson utasították el az egyezmény ratifikálását. Mark Rutte holland miniszterelnök a referendum után kezdeményezte a társulási szerződés bizonyos részeinek újratárgyalását, abban bízva, hogy az megbékíti majd a nemmel szavazókat. Ám még így sem garantált, hogy a holland kormány képes lenne biztosítani az egyezmény ratifikálását, mivel a Rutte vezette koalíciónak például nincs többsége a felsőházban.

Az ukrán társulási megállapodás holland ratifikációja most már a közelgő választások eredményétől függhet. Rutte centrista kormánykoalíciója az előrejelzések szerint képviselői helyeinek akár a felét is elveszítheti, miközben Geert Wilders euroszkeptikus pártjának előretörésére lehet számítani.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »