Lehet, hogy már csak pár napig marad elnökjelölt Fillon

A konzervatív jelölt két napja Franciaország egyik tengerentúli területén, La Réunion szigetén kampányol, ahol ismételten azzal szembesül, hogy nem tudja a választási programját kifejteni, mert a felesége és gyereki állítólagos fiktív parlamenti állásai miatt indult vizsgálattal szembesítik az újságírók és a választók egy részre.

Hasonló eljárás folyik egyébként Marine Le Pen ellen is, de az ő népszerűségére ez eddig egyáltalán nem volt hatással. Az Európai Parlament 1,1 millió euró visszafizetését kérte a Nemzeti Front hat képviselőjétől, köztük a pártelnöktől is, akik állítólag az uniós pénzekből fizették a párt párizsi munkatársait.

Jérome Fourquet, az Ifop közvélemény-kutatóintézet elemzője szerint Le Pennel szemben azért elnézőbb a közvélemény, mert őt nem azzal gyanúsítják, hogy a családjára fordította a közpénzt, hanem azzal, hogy a pártját működtette belőle.

Az elemző szerint Le Pen népszerűsége azért sem csökken a vádak miatt, mert az FN-szavazók inkább összezárnak a vezetőik mögött, s média-összeesküvést látnak az ügy mögött, nem hiszik el a vádakat.

A konzervatív jelölt viszont egy olyan megszorításokat és elvonásokat tartalmazó gazdasági programmal kampányol, amelyekhez a tisztességes politikus imázsát kapcsolta hozzá. Ezt azonban a gyanú hiteltelenné tette a morális kérdésekben érzékenyebb jobboldali szavazók egy része előtt.

A botrány három héttel ezelőtti kirobbanása óta Francois Fillont mindenhol tüntetők fogadják, s a jobboldali képviselők sem látják szívesen választókörzeteikben. A jelölt több rendezvényt is lemondott, s a héten is csak egy vidéki látogatást tervez Franciaországban.

A Le Journal du Dimanche című lap vasárnap úgy értesült, hogy a pénzügyi visszaéléseket vizsgáló párizsi ügyészség napokon belül eljárást indít az ügyben, márpedig Fillon korábban azt mondta: ha eljárás indul ellene, visszalép az elnökjelöltségtől. A sajtóban ezért ismételten megkezdődtek a találgatások arról, ki léphet majd Fillon helyére.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Az ügyészség a Le canard enchainé című szatirikus hetilap január 25-i számában megjelent értesülés alapján hivatalból indított előzetes eljárást közpénz elsikkasztása, hivatali bizalommal való visszaélés és csalás gyanújával, külön-külön kihallgatta a Fillon házaspár tagjait, akik nem tudták bemutatni Penelope Fillon munkaszerződéseit, ezért az állítólagos fiktív állásokat vizsgáló nyomozók a francia nemzetgyűlésben is házkutatást tartottak.

Forrás: MTI

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »