Nem lett meglepetés a német államfőválasztás eredménye

Csaknem háromnegyedes többséggel megválasztotta Frank-Walter Steinmeiert Németország szövetségi elnökének vasárnap Berlinben a német szövetségi közgyűlés.

A szociáldemokrata párt (SPD) politikusát az első fordulóban választották meg, a testület 1260 tagja közül 931 szavazott rá. Ez az ötödik legjobb eredmény a második világháború utáni németországi államfőválasztások történetében. Frank-Walter Steinmeier Németország 12. szövetségi elnöke, Joachim Gauckot követi a tisztségben, március 19-én lép hivatalba.

A második helyezett 128 szavazattal az SPD-től balra álló Baloldal jelöltje, Christoph Butterwegge, a harmadik a jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) jelöltje, Albrecht Glaser 42 szavazattal.

A szövetségi elnök Németországban jelképes szerepet tölt be, elsősorban az ország egységét jeleníti meg, reprezentatív feladatokat lát el. A megbízatás öt évre szól és egyszer meghosszabbítható, újabb öt évre.

Angela Merkel kancellár, az SPD-vel kormányzó Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke a szövetségi közgyűlés (Bundesversammlung) ülése után tett nyilatkozatában hangsúlyozta: meggyőződése, hogy Frank-Walter Steinmeier kiváló szövetségi elnöke lesz Németországnak „ezekben a nehéz időkben”. Nemcsak a szövetségi közgyűlés, hanem az egész társadalom nagy többsége is támogatja a szociáldemokrata politikust – mondta a kancellár, akinek mások mellett a CDU testvérpártja, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke, Horst Seehofer bajor miniszterelnök is gratulált.

Frank-Walter Steinmeier a kormánypártok jelöltjeként indult az ellenzéki Zöldek és a liberális FDP támogatásával. Egy vasárnap megjelent felmérés szerint a németek 59 százaléka arra számít, hogy sikeresen végzi majd munkáját új hivatalában.

Frank-Walter Steinmeier több mint tíz éve Németország egyik legnépszerűbb politikusa, rendre az első vagy a második helyen végez a felmérésekben. Arculatának legfőbb elemei a kötelességtudás, a lelkiismeretesség, a szerénység és a barátságosság. Nem a nagy szónokok között tartják számon, de a választók emberközeli, a gondjaikat, aggodalmaikat megértő politikusként tekintenek rá.

Végül tőle független tényezőkön is múlt, hogy elnyerte mindhárom kormánypárt támogatását, mert a CDU/CSU pártszövetség hónapokig nem talált jelöltet a 77 éves Joachim Gauck helyére, aki már tavaly nyáron bejelentette, hogy életkora miatt nem vállal második ciklust. Így a jobboldali pártszövetség végül novemberben kénytelen-kelletlen beleegyezett Frank-Walter Steinmeier jelölésébe.

Ezt sokan bánják már, mert az SPD népszerűsége a kancellárjelölt, Martin Schulz januári színre lépésével váratlanul és nagymértékben erősödött, Steinemeier megválasztása pedig újabb sikerként további felhajtóerőt adhat a vetélytársnak, de a CDU/CSU így is fegyelmezetten betartotta a megállapodást.

 

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »