Trump és a japán kormányfő szombaton már golfozni fognak

Donald Trump pénteken kezdte meg tárgyalásait a Fehér Házban Abe Sindzo japán kormányfővel, aki kétnapos látogatásra érkezett az Egyesült Államokba.

A tárgyalásokat követő közös sajtótájékoztatón a két politikus rövid nyilatkozatot tett. Az amerikai elnök leszögezte: kormánya elkötelezett az iránt, hogy a két ország kapcsolatait még szorosabbá tegyék.

Trump az amerikai-japán viszonyt a béke és biztonság zálogának nevezte és aláhúzta, hogy az amerikai-japán védelmi kapcsolatok erősödni fognak, olyannyira, hogy – mint  fogalmazott: – „áthatolhatatlanok” lesznek. Kiemelte az Észak-Korea elleni védelem fontosságát és hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok Japánnal közösen segíti, illetve biztosítja majd a hajózás szabadságát a Dél-kínai tengeren. Egyúttal köszönetét fejezte ki, hogy Japán változatlanul otthont ad a szigetországban állomásozó jelentős számú amerikai haderőnek.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Az USA továbbra is kiáll Japán mellett

A  japán kormányfő jobbára gazdasági kérdésekről beszélt, Abe Sindzo hangsúlyozta: Donald Trumphoz hasonlóan fontosnak tartja, hogy a kereskedelem ne csupán szabad, hanem tisztességes is legyen és megerősítette, hogy a japán autógyárak amerikai befektetésekre készülnek.

Abe Sindzo reagált arra is, hogy az Egyesült Államok kivonul a Csendes-óceáni Partnerség (TPP) néven ismert multilaterális kereskedelmi megállapodás tárgyalásaiból, s kijelentette:  ismerte Donald Trump erre vonatkozó terveit, és derűlátóan tekint az új típusú, kétoldalú gazdasági megbeszélések elé.

A sajtótájékoztató után hozták nyilvánosságra az amerikai-japán közös nyilatkozatot is, amely hangsúlyozza: az Egyesült Államok erősíti jelenlétét a csendes-óceáni térségben, szilárdan elkötelezett Japán nukleáris és hagyományos fegyverekkel történő védelmében, a szigetország pedig nagyobb felelősséget vállal majd a kétoldalú biztonsági együttműködésben.

A közleményben a felek arra szólítják az érintett országokat, hogy tartózkodjanak minden olyan lépéstől, amely kiszélesítheti a Dél-kínai tenger térségében tapasztalható feszültséget.

A Fehér Házban folytatott tárgyalások után az amerikai elnök és a japán kormányfő –  az amerikai sajtó megfogalmazása szerint – „golfdiplomáciába kezdett”. Donald Trump ugyanis péntek estétől Abe Sindzót vendégül látja a floridai Palm Beachen lévő Mar-a-Lago üdülőkomplexumában és golfpályáján, ahová a két politikus az elnöki különgéppel utazott.

Abe Sindzo – az Egyesült Királyság kormányfője, Theresa May után – a második külföldi vezető politikus, akit Donald Trump fogadott.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »